Autonomní nacionalisté pořádají Svatováclavský manifest už potřetí.

Manifestaci extremistů narušil opilec. Skončil v cele

  • 94
V Kladně se shromáždily přibližně dvě stovky ultranacionalistů na takzvané Svatováclavské manifestaci. Akce měla poklidný průběh, policie pouze zatkla jednoho účastníka akce, o asistenci ji požádali samotní extrémisté, protože údajně byl silně opilý. Xenofobních projevů se ultranacionalisté nevyvarovali.
Na pravicové extremisty dohlížel přibližně stejný počet policistů, někteří byli na koních, v záloze bylo i vodní dělo.

Akce měla poklidný průběh, přesto se extremisté neubránili projevům xenofobie. Z průvodu, který šel Kladnem, zněla hesla: "Nic než národ, Čechy Čechům, Multi-kulti nechceme!"

Policii ovšem tato hesla nechala klidnou. Veřejný pořádek pouze narušil silně podnapilý mladý muž, který skončil v policejní cele.

Neznámý opilec se nejdřív domáhal zařazení do manifestačního průvodu, s čímž jeho organizátoři kategoricky nesouhlasili a požádali o pomoc policii. U toho německy vykřikoval různá hesla.

"Muž přivolanou hlídku napadl a byl a zatčen. Byl silně opilý," upřesnila okolnosti události pro iDNES.cz mluvčí kladenské policie Jana Dětská. Jinak by v okolí Náměstí Sítná, kde takzvaná Svatováclavská manifestace probíhala, klid.

Letos bez bitky v ulicích
Odpůrci ultranacionalistů nebyli vidět, přesto podle neoficiálních informací agentury ČTK v Kladně skupinka anarchistů byla.

"Demonstranti mají v rukou kartony s nápisy, dohlíží na ně přes padesát policistů, ve vzduchu je vrtulník," hlásila z kladenského náměstí reportérka MF DNES.

Ultranacionalisté z neoficiálního sdružení Autonomní nacionalisté podle ní požadovali "Zastavit demokratickou diktaturu, Stop kapitalismu, komunismu, imigraci".

Většina z nich byla oblečená v černém podle výzvy, kterou zveřejnili na svých stránkách.

Autonomní nacionalisté se krátce zastavili na místě, kde koncem loňského roku mladík osobním vozem přejel čtrnáctiletou dívku a z místa nehody ujel. Později utekl do Velké Británie, odkud se po několika dnech dobrovolně vrátil a byl odsouzen. - více zde

Vedle symbolické minuty ticha řečníci kritizovali média, která se podle jejich názoru snažila skrývat fakt, že řidič byl romského původu.

Pravicoví extremisté z Kladna se rozešli kolem 16. hodiny do místních restaurací. Policie jejich pohyb nadále monitoruje.

Město: nemohli jsme akci zabránit
Město akci povolilo, protože podle primátora Dana Jiránka nemá zákonné prostředky, jak podobným shromážděním zabránit.

"Policie je ve spolupráci s městskými strážníky připravena zabránit incidentům i škodám na majetku," řekla ČTK bez bližších podrobností mluvčí kladenské policie Jana Dětská.

Loni se na kladenské pěší zóně při manifestaci 28. září střetli příznivci pravicových extremistů a anarchistů. Policii se podařilo závažnějšímu střetu zabránit.

Do Kladna se tehdy sjelo asi 150 příznivců krajní pravice. Ohlášenou demonstraci uspořádala Vlastenecká fronta u příležitosti Dne české státnosti. Na manifestaci zasahovalo 200 policistů a 50 strážníků.

Kladenské státní i městské policii byla k dispozici také zásahová jednotka Středočeského kraje i s pořádkovými jednotkami včetně psovodů z dalších krajů. Tři přívržence pravicové Vlastenecké fronty během akce policie obvinila z výtržnictví.

,

Video