Lupič po sobě nenechal stopu

Liberec - Ozbrojený lupič, který si z liberecké pošty v pondělí odnesl třiaosmdesát tisíc korun, kriminalistům uniká. Vtrhnul do pobočky v ulici Cyrila a Metoděje. Na obsluhu namířil pistoli a donutil ji vydat peníze. Vše se podle policie odehrálo velice rychle. Loupež se obešla bez zranění. "Muž měl na hlavě kuklu a v ruce zbraň," upřesnila liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

"Na poště byla v tu dobu u přepážky pouze jedna pracovnice. Pachatel tam vešel ve chvíli, kdy nikdo jiný uvnitř nebyl," popsala mluvčí.

Sestavit pachatelův portrét bude obtížné. Na kamery, které bývají instalovány například v peněžních ústavech, se tentokrát vyšetřovatelé spoléhat nemohou.

"Kamery v pobočce v Liberci 11 nemáme," přiznal provozní náměstek liberecké pobočky České pošty Lothar Hofrichter.

Vedení pošty zjišťuje, jak se vlastně přepadení odehrálo. "V tu dobu jsme tu měli pouze jednu zaměstnankyni a poštmistra, ale vše nasvědčuje tomu, že se naše pracovnice zachovala tak, jak měla, postupovala správně," naznačil Hofrichter.

"Na prvním místě jsou životy a zdraví lidí, pak teprve majetek. Česká pošta je pojištěná. Když to shrnu: lupič si vynutil peníze a nějaké peníze také dostal."

Policie prověřuje, zda lupič měl nějakého komplice a to, zda od pošty ujel autem. "Dáváme dohromady jeho popis, víme, že byl oblečený v tmavém," uvedla Suchánková. "A mluvil česky."

Policie uzavřela město. Marně
Krátce po přepadení se na výpadovkách směrem z Liberce objevily dvě desítky policistů. "Uzávěra trvala dvě hodiny. Kontrolovali jsme vozy, které opouštěly okres Liberec, a to všemi směry," podotkla Suchánková.

"Ovšem zatím nedokážu odhadnout, kolik aut naše hlídky prověřily."

Policie pročesávala rovněž okolí pošty.

Česká pošta se sice v minulosti snažila své pracovníky co nejlépe ochránit, nicméně lupiče to neodradilo.

"Ano, máme sice bezpečnostní skla na přepážkách, ale co je to platné, když pachatel může ohrožovat zaměstnance se zbraní v ruce skrz manipulační otvor uvnitř skla," poznamenal Hofrichter.

Loupeže na Liberecku

Přiznal se a bodl se nůžkami
(Vratislavice)

Lupič na poště nepořídil
(Česká lípa)

První liberecký případ policie ukončila
Přepadení růžodolské pošty je letošním druhým případem, kdy si ozbrojený lupič v Liberci vyhlédl peněžní ústav.

Začátkem ledna přepadl pachatel pobočku České spořitelny v Liberci-Vratislavicích a odnesl si tři čtvrtě milionu korun.

Kriminalisté ho však za dva dny zadrželi. "Měli jsme jeho podobu díky kamerovému záznamu," vysvětlila Suchánková.

"Několik hodin předtím, než si přišel se zbraní v ruce pro peníze, se tu byl podívat, a to ještě maskovaný nebyl," doplnila.

Českolipské policisty zaměstnalo nedávno také pátrání po lupiči, který přepadl pobočku pošty v českolipské Severní ulici. Žena za přepážkou mu však peníze odmítla vydat, a tak pachatel odešel s prázdnou.


Video