Desítky policejních zákroků na CzechTeku 2005 vyvolaly pochybnosti o jejich oprávněnosti.

Desítky policejních zákroků na CzechTeku 2005 vyvolaly pochybnosti o jejich oprávněnosti. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Langer chce nové vyšetřování „bitvy“ o CzechTek

  • 37
Čtrnáct měsíců po tvrdém policejním zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005 chce ministr vnitra Ivan Langer znovu otevřít některé kauzy. Žádá potrestání těžkooděnců i velitelů zásahu. Langer není spokojený s výsledky šetření Inspekce ministra vnitra.

Bezdůvodné bránění ve vjezdu na řádně pronajatý pozemek, neoprávněné obsazení pozemku pro policejní tábor, kopání do ležících lidí, bezdůvodné surové bití, neoprávněné použití donucovacích prostředků, například teleskopických obušků a rozbušek, chaos v řadách policie, pochybení velitelů, to vše podle Langera loni v srpnu provázelo zásah tisíce těžkooděnců proti deseti tisícům účastníků technoparty u Mlýnce na Tachovsku. - více zde

Na obou stranách zůstaly desítky zraněných. Obviněni byli jen technaři. Policejní řady nemusel opustit nikdo, Inspekce ministra vnitra žádnému policistovi neprokázala, že by spáchal přestupek nebo trestný čin. - více zde

Vyšetřování událostí na CzechTeku 2005 ale podle ministra vnitra Ivana Langera ještě není u konce. „Výsledek šetření inspekce osobně hodnotím jako neuspokojivý. Pro mě je šetření stále otevřené,“ řekl.

Langer: Chci potrestat i velitele
Příčin, proč ze 128 přijatých oznámení na pochybení policistů žádné nevyústilo v obvinění, je podle Langera více.

„Inspekce ministra vnitra neměla řádně zajištěnou koordinaci příjmů oznámení na pochybení policistů, což vedlo ke stížení vyšetřování,“ řekl ministr. „Chyba byla i ve špatné struktuře týmu, který na CzechTeku 2005 působil,“ pokračoval a jako další důvody jmenoval nízkou odbornou způsobilost velitelů zásahu, jejich malý počet na místě v Mlýnci a špatnou organizaci práce.

„I tady budu žádat další šetření. Došlo k celé řadě rozhodnutí, o kterých mám velmi vážné pochybnosti,“ vysvětlil Langer.

„Je to zajímavý pokrok, důkazů o tom, že policie od začátku při vyhodnocování situace na CzechTeku 2005 postupovala špatně, je řada,“ myslí si David Čermák z iniciativy Policejnistat.cz, která loni po rozehnání největší domácí technoparty organizovala masivní protesty po celé republice. - více zde

Muž s otisky po obušku na demonstraci po CzechTeku 2005

Ministr vnitra také navrhl několik změn, aby se situace ze srpna loňského roku neopakovala. Policie se v budoucnu bude muset důkladněji věnovat získávání informací o jednotlivých akcích.

Langer rovněž navrhuje, aby byl u každého zásahu také pracovník Inspekce ministra vnitra. Pokud by akce měla být rozsáhlá jako CzechTek, byla by v pohotovosti celá inspekce, respektive její speciální tým.

Technaři si také stěžovali, že nedokázali policisty identifikovat. Některým totiž chyběla služební čísla.

Žádná změna ve značení policistů se ale nechystá. „Je to velmi složité. Museli bychom při každém zásahu policisty nějak přeznačkovat a to si nedovedu představit,“ vysvětlil ministr Langer iDNES.cz.


Video