Loni policie zaznamenala nejméně trestných činů od roku 1993.

Loni policie zaznamenala nejméně trestných činů od roku 1993. | foto: Radek Miča, MF DNES

Kriminalita loni klesla, je nejníže za 13 let

  • 38
Loni bylo v České republice spácháno nejméně trestných činů od roku 1993. Kriminalita klesá už třetím rokem, uvedli na tiskové konferenci ministr vnitra Bublan a policejní prezident Husák. Situace se zlepšila i v Praze. Policie ale loni odhalila více hospodářských deliktů.

Česká policie loni zaznamenala 344 060 trestných činů, z toho šest procent mají na svědomí recidivisti. Počet se oproti předloňsku snížil o 2,2 procenta. Kriminalita je tak podle statistik ministerstva vnitra na nejnižší úrovní od roku 1993.

"Bezpečnostní situace v Česku se zlepšuje," prohlásil před novináři ministr vnitra František Bublan. Už třetím rokem podle něj klesá počet trestných činů, a to jak majetkové trestné činnosti, tak násilné.

"Pokles není nijak extrémní, jsou to jen malé krůčky," podotkl ministr. Podle něj pomáhají v boji s kriminalitou hlavně preventivní programy. Počet trestných činů totiž klesl především ve městech, která se zapojila do projektu Prevence kriminality.

Už šest let se naopak nijak výrazně nemění počet ukradených aut. Těch každý rok zmizí z ulic 21 až 24 tisíc.

V loňském roce však stoupl počet vražd a pokračoval i nárůst odhalených hospodářských deliktů. V roce 2005 jich policisté zaznamenali téměř 44 tisíc, což je o 31 procent víc než předloni. Přibylo zejména úvěrových podvodů a porušování autorského práva. Naopak se snížil počet pojistných podvodů a zpronevěry.

Ministr Bublan spolu s policejním prezidentem Vladislavem Husákem také představili pozměňovací návrhy novely zákona o odpadech, které ministerstvo zpracovalo společně s pražským magistrátem. Mezi odpad s povinnou identifikací by se nově řadily i autovraky, což by ztížilo prodej kradených vozů na náhradní díly.

,

Video