Zdeněk Kořistka u soudu o 10 milionů.

Zdeněk Kořistka u soudu o 10 milionů. | foto: Jan Horník

Kořistka zaplatí za nařčení z korupce 30 tisíc

  • 82
Celkem 30 tisíc korun zaplatí bývalý poslanec Zdeněk Kořistka Marku Dalíkovi a Janu Večerkovi, které předloni obvinil z korupce. Každý dostane polovinu. Kořistka se navíc za poškození dobrého jména musí omluvit. Rozhodl o tom ostravský krajský soud.

SPECIÁL: Kauza Kořistka

Podle soudu Zdeněk Kořistka neprokázal, že úplatek a post velvyslance v Bulharsku byla vážně míněná nabídka.

Mimo 30 tisíc odškodného musí bývalý poslanec zaplatit i soudní výlohy a veřejně se omluvit. Písemnou omluvu musí poslat ČTK a na adresy lobbistů Dalíka a Večerka.

Kořistka to odmítá a chce se proti rozsudku odvolat. "Je to signál veřejnosti - nechte se korumpovat, berte úplatky," řekl o rozsudku Kořistka.

Obhájci obou lobbistů, kteří u soudu osobně nebyli, rozsudek uvítali. Podle nich je to signál, že v Česku není možné někoho beztrestně pomluvit.

Zdeněk Kořistka vidí za nepřiznivým rozsudkem především to, že soud nemohl použít odposlechy. K jejich užití u civilního soudu musí dát souhlas ti, kterých se týká. Dalík a Večerek to odmítli.

Kauzu otevřelo v srpnu 2004 zveřejnění tvrzení Zdeňka Kořistky v MF DNES a iDNES.cz, že mu muž pověřený ODS nabídl deset milionů, když nepodpoří Grossovu vládu. Předseda ODS Mirek Topolánek důrazně odmítl, že by se strana pokusila uplácet. Připustil, že se s Kořistkou vyjednávalo. - více zde

V září 2004 policie zadržela Dalíka s Večerkem a obvinila je z podplácení. Už v říjnu byli oba zbaveni obvinění a až v dubnu 2006 státní zastupitelství kauzu definitivně uzavřelo. - více zde

Zdeněk Kořistka ale čelí ještě jednomu obvinění. Pro pomluvu ho žalovala i ODS. Požaduje odškodné deset milionů korun. - více zde

,

Video