Šéf jihočeské policie Radomíra Heřman

Šéf jihočeské policie Radomíra Heřman | foto: David Veis, ČTK

Jihočeští policisté se vzepřeli šéfům, podali na ně trestní oznámení

  • 43
Trestní oznámení na šéfa jihočeské policie Radomíra Heřmana a jeho ředitele pro řízení lidských zdrojů Pavla Kučeru podalo několik jihočeských policistů. Ti jsou přesvědčeni, že jejich nadřízení zneužili pravomoc úřední osoby.

V oznámení to dokládají konkrétními situacemi. Mimo jiné tvrdí, že oba zvýhodňovali při zaměstnávání své rodinné příslušníky.

Oznámení už prošetřuje policejní inspekce. Potvrdila to její mluvčí Martina Lídlová. "Ale do ukončení šetření nebudeme podávat žádné další informace," odmítla další otázky.

Deník Právo, který zprávu přinesl jako první, citoval z kopie dokumentu, který byl doručen nejen na inspekci, ale i na Národní bezpečnostní úřad. Uvádí se v něm také, že Heřman si chtěl zachránit vlastní kůži a kvůli podezření z neprofesionálního přístupu policie v kauze dvojnásobné vraždy budějovických manželů Malhockých postavil mimo službu svého náměstka Romana Bláhu. Ten ale tvrdí, že s podaným trestním oznámením nemá nic společného.

"Kvůli odvolání jsem podal žalobu u Městského soudu v Praze a na základě dohody s mým advokátem se k ničemu do úplného skončení vyšetřování vyjadřovat nebudu," uvedl Bláha.

Ke kauze se odmítl vyjádřit i jihočeský policejní šéf Radomír Heřman. Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner pouze sdělil, že jeho šéf se o tom bavit vůbec nebude. "Pan ředitel nebyl zatím s předmětným dopisem seznámen. Kauza je prověřována inspekcí policie a on chce nechat kontrolní orgány pracovat," reagoval Matzner.

K celému případu mlčí i oslovení policisté z krajské správy. Pod slibem anonymity ale přiznávají, že o e-mailu s argumenty proti ředitelům, který údajně koloval soukromou poštou, vědí. Kvůli obavám o své pracovní pozice ale nemají zájem s médii komunikovat.


Video