Jedna z fotografií Patrika, které kolovaly po internetu.

Jedna z fotografií Patrika, které kolovaly po internetu. | foto: Archiv iDNES.cz

Jeden z násilníků, kteří zbili chlapce v Krupce na Teplicku, jde před soud

Před ústecký krajský soud míří případ z Krupky na Teplicku, kde dva romští výrostci na jaře brutálně bili a ponižovali hocha z dětského domova. Vyšetřovatel již případ uzavřel jako rasově motivovaný a poslal soudu obžalobu. Z té vyplynula další otřesná skutečnost: útočníci chlapce sexuálně zneužili.

"Obžalobu jsme dostali 7. října, termín jednání zatím nebyl stanoven. Každopádně bude kvůli nízkému věku pachatele probíhat s vyloučením veřejnosti," uvedla mluvčí soudu Irena Jeřábková.

Děsivý případ na jaře otřásl celou zemí. Bylo 29. dubna odpoledne, když se dvanáctiletý Patrik z dětského domova v Duchcově rozhodl, že navštíví svou matku v Ústí nad Labem.

"Stýskalo se mu. Jenže neměl peníze, takže šel pěšky," uvedla tehdy ředitelka dětského domova Blanka Stádníková. U bohosudovského nádraží v Krupce ho ale obstoupili dva romští výrostci. Chtěli po něm peníze nebo mobil. Když odpověděl, že nic nemá, začali ho šacovat, vzali mu bundu a boty. Pak ho odvlekli do blízkého lesíka.

Hoch prožíval dlouhé minuty hrůzy

Další šokující okamžiky popsala obžaloba takto: "Mladistvý ho pod pohrůžkou zbití donutil, ač věděl, že je mu 12 let, aby si klekl a sál mu pohlavní úd. Stejně to dělal i nezletilý. Poté musel spolknout jejich sperma."

Útrapy tím ale teprve začaly. "Následně se ho zeptali, zda ví, co dělal Hitler za války s Cikánama v koncentráku. Tak to nyní budou dělat s ním," stojí v obžalobě.

"Nařídili mu, aby se plazil, svlékl do slipů a vlezl do potoka, kde měl dělat kliky, poté stojku. Společně ho bili pěstmi, šlapali na něj a velkou silou kopali do žeber a hlavy. Musel se opřít o strom, kde ho švihali páskem se sponou na holé části těla, vzali ho za ruce a nohy a z výšky nechali dopadnout na zem. Poškozený musel nejméně dvakrát zvednout jeden metr čtvereční velkou dřevěnou desku a pustit si ji na hlavu," zní obžaloba.

Když násilníci odešli, těžce zraněný Patrik se z posledních sil doplazil na nádraží, kde mu lidé zavolali pomoc. Skončil na jednotce intenzivní péče specializovaného oddělení ústecké nemocnice. Měl jedno nalomené a druhé zlomené žebro, natrženou slezinu, pohmožděnou ledvinu, břišní slinivku a játra, tržnou ránu na hlavě a spoustu modřin po celém těle.

Případ vzbudil solidaritu a povzbudil neonacisty

Po třech týdnech se mohl vrátit domů. Z veřejné sbírky, která pro něj byla vyhlášená, strávil dva týdny na ozdravném pobytu v Lázních Kynžvart. Na další pojede.

"Učí se dobře, už to zvládá. Jeho matka za ním jezdí," řekla ředitelka Stádníková.

Mladší z útočníků skončil v diagnostickém ústavu v Liberci. Protože mu ještě nebylo 15 let, a tudíž není za své činy zodpovědný, vyvázne bez trestu.

Starší čeká na soud ve vazbě. Za loupež, znásilnění a vydírání s rasovým podtextem mu hrozí až pět let za mřížemi, což je nejvyšší trest pro mladistvé.

Případ ihned odsoudily romské organizace, ve své propagandě ho ale využili a dál využívají čeští extremisté a neonacisté.


Video