Exsenátor Novák čelí obvinění z braní úplatků od listopadu 2003.

Interpol hledá Němce, který měl uplácet exsenátora Nováka

  • 4
Interpol hledá po celém světě Němce Petera Schmela, klíčového svědka v úplatkářské kauze bývalého senátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka. Politik měl vzít v roce 1999 od Schmela úplatek 43 milionů korun za prodej městských akcií firmě, kterou Němec zastupoval. Schmel se však ztratil a soud bez něho začít nemůže.

"Bez toho, kdo úplatek dával, nelze odsoudit toho, kdo jej bral," říká mluvčí chomutovského soudu Hana Bílková, která na případ dohlíží. Schmelova výpověď je zásadní, silnější důkaz o korupci totiž chybí. Jenže policie ho nemůže najít. Soudkyně Andrea Martiníková rozšířila eurozatykač o ostatní země světa. Vše je zatím marné.

Podle Bílkové může pátrání trvat roky. Soud proto dělá vše, aby se kauza mezitím nepromlčela. "Průběžně děláme úkony, třeba se ptáme, jak probíhá pátrání," říká Bílková. Díky těmto zdánlivě bezvýznamným krokům se nemůže promlčecí desetiletá lhůta rozběhnout.

Novák měl vzít úplatek v roce 1999, když ho jako starostu Chomutova radnice pověřila, aby jednal o prodeji akcií Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské. Německá firma VNG za ně zaplatila 317 milionů korun. Město přitom mohlo vydělat daleko víc.

Krátce na to dorazilo na účet Nováka a jeho manželky v rakouské bance přes dva miliony marek z účtu na Kypru. Peníze tekly přes několik zahraničních účtů, včetně účtu Petera Schmela.

Policie obvinila Nováka v listopadu 2003 z přijímání úplatku, za což mu hrozí až osmiletý trest. Peteru Schmelovi, jenž měl coby prostředník firmy VNG úplatek dát, hrozí pět let za mřížemi.

Novák od počátku kauzy tvrdí, že žádný úplatek nevzal. "Ty peníze byly z ryze obchodní transakce," prohlašuje.

Čtěte v úterý v MF DNES

Ilustrační foto

Více čtěte v severočeském vydání úterní MF DNES.

.

Video