Instruktoři Miroslav Bureš a Lukáš Drašar u tachovského soudu (12. 8. 2008)

Instruktoři Miroslav Bureš a Lukáš Drašar u tachovského soudu (12. 8. 2008) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Instruktoři u soudu odmítají vinu za smrt šestnáctileté parašutistky

  • 17
Před tachovským soudem stanula dvojice instruktorů parašutismu Miroslav Bureš a Lukáš Drašar. Žaloba je viní z toho, že pustili k seskoku nedostatečně vycvičenou dívku na padáku s prošlou životností. Dívka se loni na podzim zabila u Erpružic na Tachovsku, když se jí neotevřel padák.

Šestnáctiletá Tereza, studentka střední vojenské školy z Chrudimska, se po výskoku z letadla začala točit. Špička kulatého vojenského padáku se jí dostala pod ruku a vrchlík se nenaplnil vzduchem. Záložní padák dívka neotevřela. Podle instruktorů zpanikařila.

Miroslav Bureš u tachovského soudu (12.8.2008)"Vyskočila jako třetí od konce, zatímco její kamarádi byli mezi prvními. Ptali jsme se jí proto, jestli je v pořádku, a ona odpověděla, že ano," uvedl Miroslav Bureš.

Při jejím výskoku se podle Bureše dostalo letadlo do turbulence a dívka se ocitla na zádech. Ruce a nohy neudržela u sebe a roztočila se. "Byla to shoda nešťastných náhod," uvedl Bureš.

Lukáš Drašar u tachovského soudu (12.8.2008)Také druhý z instruktorů Lukáš Drašar vinu odmítá. Brání se i tvrzení, že dívka nebyla dostatečně proškolená. Říká, že schválená vyučovací hodina trvá 35 minut, a tak vše odpovídá.

Hlavní inspektor parašutismu Aeroklubu ČR Přemysl Nosek ale došel k jinému závěru. Z výpovědí účastníků výcviku podle něj vyplynulo, že rozsah přípravy před seskokem byl zhruba poloviční oproti předepsaným devíti hodinám. Podle svých závěrů našel chyby i na padácích. Například na dívčině záložním padáku nebyla pečeť, svědčící o zabalení.

padák u soudu v Tachově, který rozhoduje v případu tragického pádu parašutistky"Přitom to je jediná věc, která stačí k tomu, že padák nesmí do provozu," konstatoval Nosek. - čtěte Smrt mladé parašutistky: instruktoři porušili předpisy

Vedoucí výsadku Miroslav Bureš dnes u soud připustil, že kdyby na padáku byly bezpečnostní přístroje, které jsou ale u tohoto typu nepovinné, mohla dívka žít.

Obviněným hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti až pětileté vězení. Podle žalobkyně je jejich hlavní vina v tom, že dívku dostatečně neproškolili a pustili k seskoku.

Fotografie skupiny před odletem. Dívka na snímku je kamarádka Terezy Petra, která skákala před ní.
snímek skupiny před odletem k seskoku. Dívka na snímku není Tereza, ale její kamarádka Petra, která seskok zvládla

,

Video