Inspekce už jednou rozhodla, že policisté při zásahu nepochybili. Ilustrační foto.

Inspekce už jednou rozhodla, že policisté při zásahu nepochybili. Ilustrační foto. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Inspekce uzavřela případ „mlátiček“ z CzechTeku

  • 341
Inspekce ministra vnitra skončila vyšetřování případu čtveřice chebských policistů, kteří na loňském CzechTeku tvrdě zasáhli proti jednomu z technařů. Plzeňská žalobkyně Antonie Zelená, která případ dozoruje, ale zatím nechce říct, k jakému závěru inspekce a ona dospěly.

Žalobkyně jen potvrdila, že inspekce už rozeslala dopisy se závěry vyšetřování. "Nemám ale doručenku od zmocněnkyně poškozeného, že dopis převzala. Dokud nebudu mít doručenku, nemohu nic říct," řekla Antonie Zelená.

Mlčí i pracovníci ministerstva vnitra, pod které inspekce patří. "Právo na poskytování informací si vyhradila plzeňská státní zástupkyně," řekl Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva.

Mladík, proti kterému policisté zasáhli, se zatím také nevyjádřil.

Zákrok policistů nafilmoval zřejmě jeden z technařů. Obrázky, jak policisté kopou a tlučou do mladíka již zpacifikovaného a ležícího na zemi, se záhy objevily ve všech televizích.

Zásah proti technařům následoval po tom, co se minuly účinkem výzvy, aby vyznavači techna opustili louky. Část technařů zasypala policisty v protiúderových oblecích vším, co měli po ruce. Podle policejní verze i mladík na policisty házel různé věci, proto ho měli zadržet. To ale mladík popírá.

Začátkem letošního roku inspekce skončila vyšetřování s tím, že policisté při zákroku neporušili zákon. Mladík z Prahy ale proti tomu podal stížnost a státní zastupitelství nařídilo další vyšetřování. - více zde

Výsledky vyšetřování technoparty CzechTek jsou zatím příznivější pro policisty. Zatímco technařů bylo obviněno devět, z toho sedm už mělo soud, policista nebyl stíhán ani jeden. Buď se nepodařilo agresivního muže v uniformě vypátrat, nebo nebyl shledán trestný čin. - více zde

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtěte přílohu www.idnes.cz/czechtek
,

Video