Hasič jde do vězení za žhářství

Dobrovolného hasiče Miroslava Mikulu včera potrestal plzeňský krajský soud pěti a půl lety vězení za to, že v prosinci 2000 dvakrát podpálil velkokapacitní seník na zemědělské farmě v Toužimi na Karlovarsku. Dvaadvacetiletý mladík, který způsobil škodu za více než čtyři a půl milionu korun, trest přijal. Jeho kolegu z toužimského sboru dobrovolných hasičů Davida Bandryho soudci zprostili obžaloby.

"Nevím, proč mne chtěl do toho namočit," pronesl Bandry po zproštujícím verdiktu na adresu kamaráda, kterého zná od dětství.

Chtěl jsem hasit, tvrdil Mikula
I když se Mikula, u nějž lékaři neshledali duševní úchylku související s pyromanií, ke žhářství před soudem přiznal, skutečný motiv tajil. Nejprve prohlásil, že zapaloval seník, v němž bylo uskladněno pět set tun sena ze sklizní z let 1999 a 2000, aby si mohl  zahasit.

Šéf toužimských hasičů před soudem potvrdil, že Mikula patřil při zásazích k nejpilnějším mužům v modrých uniformách. Později se mladík snažil soud přesvědčit, že si požáry objednal majitel statku, aby získal peníze od pojišťovny.

Motivem byla msta, řekl soud
Dokonce mu odeslal dopis, v němž se dožadoval odměny. Podnikatel však dopis odnesl na státní zastupitelství a podal na mladého hasiče trestní oznámení kvůli vydírání.

"Motivem byla zřejmě snaha pomstít se vedení společnosti. Mikula byl v minulosti dvakrát přistižen při krádeži na statku a byl za to odsouzen," prohlásil předseda senátu Jan Špeta.

Hasič chtěl "namočit" i svého přítele
Mikula zpočátku tvrdil, že požáry s ním společně zakládal Bandry. Nakonec výpověď otočil s tím, že to není pravda. Naopak Bandry se od počátku procesu  dušoval, že se žhářstvím nemá nic společného. Sice měl určité podezření na svého kamaráda, ale nikdy ho nepřistihl, a navíc se domníval, že by to Mikula nebyl schopen udělat.

Žalobce vinil oba dobrovolné hasiče, že mají na svědomí požáry založené v toužimském teletníku. "Tam  škoda nedosáhla ani hranice pěti tisíc korun, takže se jednalo o přestupek, nikoliv o trestný čin. Ten je vzhledem k uplynuté době promlčený," řekl Špeta.

Žalobce se k verdiktu soudu nevyjádřil, a ponechal si lhůtu, v níž se rozhodně, zda se odvolá k Vrchnímu soudu či nikoliv.


Video