Emilio Pérez Rivera, nájemný vrah

Emilio Pérez Rivera, nájemný vrah | foto: iDNES.cz

Emilio a vrah? To není možné, diví se sousedka

  • 7
Emilio Pérez Rivera denně odjížděl z domova autem, které měl zaparkované u paneláku. Vždycky pozdravil a byl ochotný pomoci. V náručí nosil rok a půl starého syna. Nikdo netušil, co je zač. Řeč je o 45letém nájemném vrahovi ze Španělska, který se několik měsíců ukrýval v Čáslavi.
"Nějaký Španěl je v domě před námi. Toho si tu každý všimne, občas ho vidím, když jdu ráno do práce. To by asi mohl být on, ale možná tu žije ještě jeden", řekl zmateně muž ze sídliště v centru Čáslavi, kde Riveru ve středu odpoledne zadrželi policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Přistěhoval se v červnu
Ve Španělsku podle policie loni v červnu zabil muže a ženu. A právě v červnu se podle sousedů do panelového domu kousek za PennyMarketem přistěhoval ke své české přítelkyni. "Ona tu bydlela odmalička s rodiči. Pak byla nějaký čas ve Španělsku. Uměla perfektně španělsky, líp než on česky. Rodiče jezdí vždycky přes letní sezonu na chatu, tak je byt prázdný. Někdy v červnu se sem přistěhoval i on," vzpomíná Riverova sousedka.

Jak se ale Španěl přesně jmenuje, neví. "Mají spolu dvacetiměsíčního chlapečka. Vždycky si nemůžu vzpomenout, jak se jmenuje, a ona mi říká - přece Emilio, po tatínkovi," řekla sousedka. Stále ale nechce věřit, že ten snědý a sympatický Emilio je nájemný vrah. "To je nějaká pomluva. To není možné, byl takový prima,“ chytla se v první chvíli za srdce.

Podle sousedky se pár chtěl v Čechách usadit, sháněli si práci a bydlení. "Nemohli by pořád bydlet u jejích rodičů. Prý sehnali nějaký dům, ale byl drahý. Říkala, že Emilio se už vrátit nechce,“ vylíčila sousedka.

Zatčení bylo rychlé
Když Riveru zatýkali, byla zrovna v práci. Také podle dalšího obyvatele domu se Pérez nijak nápadně nechoval. "Byl to slušný chlap. On tedy moc česky nemluvil, ale vypadal normálně,“ divil se soused, který viděl, jak Pérez venčil psa, když si pro něj policisté přijeli. "Zrovna jsem se díval z okna a tohle mě zaujalo. Bylo to dost rychlé. Vůbec jsem netušil, co se děje,“ krčil rameny.

Byt, kde Pérez s přítelkyní bydleli, je prázdný, v oknech jsou stažené žaluzie a zvonek je vypnutý. O středeční události si tu lidé jen špitají. Někteří raději nechtějí nahlas nic říkat. "Že by tu bydlel Španěl? To tedy nevím,“ divila se sousedka, ačkoliv bydlí ve stejném domě a kolem jeho dveří musela chodit denně. "Něco jsem slyšel na rádiu, ale v první chvíli jsem si myslel, že jsem se přeslechl, když mluvili o Čáslavi. Ani nevím, že by tu někdo takový žil,“ poznamenal starší muž, který bydlí na stejném sídlišti.

Rivera měl dostat za vraždu asi 150 tisíc eur. Španělská policie vydala na Riveru eurozatykač 28. září. Žádala o pomoc při pátrání po dvojnásobném vrahovi. Čeští policisté ho monitorovali už od úterý. Španělé přijeli do Česka v pondělí. Údajně měl být Rivera ozbrojen, to se ale nepotvrdilo.


Video