Ekologická záhada pokračuje

Sulkov - V Lučním potoce v Sulkově u Plzně se po týdnu opět objevila ropná skvrna. Zatím neznámá látka přitekla z kanalizační výpusti, která svádí vodu především z nedaleké dálnice. Hasiči postavili čtyři norné stěny a zachycenou ropnou látku zasypali sorbentem, který pak odebírali do nádob.

Záhadou zůstává, kde vězí zdroj znečištění. Ten se nepodařilo objevit ani při první ekologické havárii na Lučním potoce před týdnem.

Nové znečištění bylo mnohem silnější.

"Nebýt dělníků, kteří opravují můstek u výpusti a kteří si včas všimli přitékající olejové břečky, mohly v potoce uhynout ryby nebo mohla skvrna dorazit až do nedaleké přehrady," řekl Adolf Noga, starosta Líní, pod které Sulkov patří.

Na místo ekologické havárie dorazili kromě dvou profesionálních a dvou dobrovolných jednotek hasičů také zástupce odboru životního prostředí z nýřanské radnice, specialisté z třemošenské chemické laboratoře a zástupce správy a údržby silnic a dálnic.

"Máme za to, že znečištění přichází z dálnice. Proto bude třeba, aby její správci zkontrolovali kanalizace zhruba na dvoukilometrovém dálničním úseku, odkud je voda sváděna do potoka," řekl Noga.


Témata: Kanalizace

Video