Dealery usvědčuje lapený drogový kurýr

Plzeň - Z pašování bezmála jedenácti kilogramu heroinu z Česka do Německa se zodpovídají před plzeňských krajským soudem dva kosovští Albánci Enver Radonica a Rexhep Zoni společne s Janem Čikošem. Podle obžaloby v červnu 1998 ukryli pod palubní desku vozu Škoda Octavia balíčky s drogou a najatého českého kurýra poslali se zásilkou do německého Frankfurtu.

"Ten pak předal na parkovišti nemocnice balíčky dvěma Albáncům," upřesnila státní zástupkyně Věra Brázdová, komu bylo určeno prvních pět kilogramů heroinu.

Druhá cesta do Německa, kde kurýr pod palubní deskou vezl tentokrát necelých šest kilogramů naředěného heroinu, už pro drogové obchodníky neskončila dobře. Po předání drogy němečtí detektivové zatkli příjemce i Čecha, který zboží přes hranice propašoval.

Právě tento kurýr se stal korunním svědkem plzeňského soudního procesu proti mužům, kteří ho s heroinem z Česka vyslali.

Oba cizinci před soused vše popřeli. "Já k tomu nemám co říci. Zoniho znám z Kosova, Čikoše vidím poprvé v životě," prohlásil Radonica.

Podobně hovořil i jeho krajan. "Nemám co vypovídat. Radonicu znám z domova, Čikoše neznám vůbec," řekl Zoni.

Třetí z obžalovaných Jan Čikoš tvrdil, že je nevinný a že Albánce nezná. Připustil jen, že zná kurýra, který ho usvědčuje. "Byli jsme spolu na vojně. Nemám žádné vysvětlení, proč takto vypovídá proti mně," kroutil hlavou čtyřiatřicetiletý muž ze Zemětic na Plzeňsku.

Všem obžalovaným mužům hrozí za mezinárodní obchodování s heroinem vězení od osmi do patnácti let. Soud by měl vynést verdikt začátkem července.


Video