Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Dcery bila a polévala horkou vodou. Soud mladé matce potvrdil podmínku

  • 45
Krajský soud v Brně potvrdil podmínku čtyřiadvacetileté ženě, která týrala své malé dcery. Obě dívky ve věku tří a pěti let bila vařečkou, mladší z dcer pak za pomočení trestala tím, že jí polévala záda či břicho horkou vodou.

Čtyřiadvacetiletá žena z malé obce na Vyškovsku týrala své dvě dcery několik měsíců na přelomu let 2009 a 2010. Bila je vařečkou po hýždích a zádech, na nohou a rukou jim způsobovala krevní podlitiny.

"Když se mladší dcera pomočila nebo pokálela, horkou vodou jí polévala záda a břicho," dodala předsedkyně trestního senátu Krajského soud v Brně Marta Ondrušová. Podle ní fyzické a psychické útrapy, které dcerám mladá matka způsobovala, vedly až k rozvinutí syndromu týraného dítěte. Obě dívky jsou dnes v péči babičky.

Týrání prokázaly výpovědi svědků i fotografie dívek

Případem se letos zabýval už Okresní soud ve Vyškově. Ten ženu na základě výpovědí babičky dětí, rodinných příslušníků, lékařů a soudních znalců odsoudil ke třem letům vězení s odkladem na čtyři roky a nařízeným dohledem.

Žena se proti rozsudku odvolala, případem se tak musel zabývat brněnský soud. Trestní senát po prostudování celého případu původní rozsudek potvrdil a odvolání zamítl.

"Soud prvního stupně učinil všechny potřebné důkazy a náležitě je posoudil. Odvolací soud shledal hodnocení jako logické, odvolání se zamítá," řekla Ondrušová.

Přednesené výpovědi a znalecké posudky doplněné fotografiemi zranění, ze kterých bylo patrné, že si je dívky nemohly způsobit samy, podle ní stačily k vyvrácení obhajoby. "Trest je výchovný a nelze jej považovat za nepřiměřený," doplnila soudkyně.

Středeční rozsudek je pravomocný, čtyřiadvacetiletá žena, který se k odvolacímu soudu nedostavila, se proti němu nemůže odvolat. Může pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.


Video