Sedmnáctiletý mladík (uprostřed) obžalovaný kvůli přípravě bombového útoku na školu v Novém Bydžově u Krajského soudu v Hradci Králové. (13. října 2009)

Sedmnáctiletý mladík (uprostřed) obžalovaný kvůli přípravě bombového útoku na školu v Novém Bydžově u Krajského soudu v Hradci Králové. (13. října 2009) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Byla to jen hra, hájí student své plány na vyvraždění spolužáků

  • 55
Před soudem v Hradci Králové stojí sedmnáctiletý student, který podle žaloby plánoval bombový útok na gymnázium v Novém Bydžově. Hrozí mu až pět let vězení za přípravu obecného ohrožení, ke kterému kriminalisté ještě přidali používání nelegálního softwaru. Mladík soudu řekl, že útok rozhodně nechystal.

Hlavní líčení je s ohledem na věk mladíka neveřejné. Jeho obhájce Stanislav Kadlečka tvrdí, že svůj plán nemyslel vážně a byla to jen hra.

"Před soudem odkázal na svou výpověď z přípravného řízení a doplnil ji tím, že nikdy nechtěl nikomu ublížit, ani svým spolužákům, ani nikomu jinému," řekl právník novinářům během přestávky hlavního líčení.

Obžalovaný údajně zkoušel, jak budou spolužáci reagovat, rozhodně ale neplánoval útok. "Zkoumal práh, do kdy jsou lidé neteční k tomu, co se děje a kdy tomu začnou věřit," upřesnil Kadečka. Podle něj se mladík spolužákům i učitelům omluvil, že je mohl vystrašit.

Policie našla chemikálie

Student plánoval bombový útok na gymnázium

Případ se začal odvíjet koncem března. Na mladíka upozornily jeho spolužačky. Podle nich tvrdil, že má chuť vyvraždit celou třídu a pak sebe. Údajně vyzvídal, který den by chtěly zemřít.

Později vyšlo najevo, že šířil na internetu násilí. Také se dlouhodobě zajímal o střelbu a záběry mrtvých. - čtěte více o případu

Policisté u něj doma našli chemikálie na přípravu bomby a plán školy s rozmístěním výbušnin.

"Vytvořil si podrobné seznamy úkolů, které bude třeba postupně splnit, ve kterých si již začal i odškrtávat jednotlivé položky týkající se například plánu umístění výbušniny v jednotlivých prostorách budovy gymnázia, ale i nákupu a úpravy chemikálií pro účely výroby výbušniny," zaznělo z obžaloby.

Mladík prý plánoval po útoku sebevraždu. "Máme za to, že ta hrozba byla reálná, nicméně dospěla jen do stádia přípravy, protože to včas vyšlo najevo," řekl státní zástupce Milan Šimek.

Otec studenta uvedl, že je to nedorozumění. "Já jsem s klukem dělal různé pyrotechnické efekty, vím o tom, že se o to zajímal, tak proto mě to nevzrušovalo," komentoval nález chemikálií. Celá rodina si podle jeho slov přeje, aby kauza co nejdříve skončila. "Myslím si, že tím, co si syn zažil, tak byl potrestán až dost," dodal.

Student plánoval útok

Byl to hodný, chytrý kluk, říkají o mladíkovi

Mladík strávil po odhalení několik týdnů ve vazbě, protože údajně hrozilo, že by mohl v trestné činnosti pokračovat. Po propuštění se vrátil do školy a ročník dostudoval.

Samotní studenti, které oslovila MF DNES, se shodli na tom, že za vším bude zřejmě žert. Kauza je překvapila, protože obžalovaný je podle nich hodný kluk.

Policie studenta nejdřív obvinila jen z trestného činu přípravy obecného ohrožení. Později ale přidala porušování autorských práv - v počítači totiž používal údajně nelegální software.


Video