ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Brněnský soud přísně trestal bankovní lupiče se samopaly

  • 1
Pro peníze chodili v kukle a se samopaly v rukou. Za půl roku stihli obejít třináct bank, spořitelen, pošt či sázkových kanceláří na jihu Moravy. Přepadli dokonce i obrněný vůz bezpečnostní služby. Hlavní organizátory poslal soud na patnáct let do vězení.

Krajský soud v Brně uložil Jiřímu D., který gang vedl, 11,5 roku a jeho "pravé ruce" Norbertu P. 10,5 roku vězení. Trest jim musel spočítat tak, aby i s předchozími tresty nepřesáhl 15 let, jak určuje zákon.

Další člen gangu František H. musí na sedm let do vězení a Michal M. na dva a půl roku. Zbylí obžalovaní Lenka H. a Jan H. vyvázli s podmínkou.

Přepadení se odehrála v letech 2005 a 2006. Gang si při nich přišel na na necelé čtyři miliony. Další, už naplánované útoky na vozy bezpečnostních agentur, policie překazila.

"Přišli dva muži celí v černém, měli i kukly, řekli, že tohle je přepadení, a jeden vystřelil do stropu, kulka se odrazila přes pult do závěsu. Závozník si musel lehnout na zem, pak mě donutili otevřít pokladnu," vzpomínala na přepadení z předloňského listopadu Karla Spěváková, prodavačka z Jednoty v Čejkovicích.

Právě tam gang lupičů celou sérii odstartoval. Akce probíhaly podobně, lišily se hlavně uloupené částky. Zatímco z Jednoty si odnesli 21 tisíc, přepadení Komerční banky z loňského března jim vyneslo přes milion a čtvrt. Vůz bezpečnostní agentury v olomoucké Olympii loni v dubnu vydal skoro milion a půl.

"Namířili na mě zbraň, působili velice klidně, vyloženě agresivní nebyli, hned jsme ale museli dát ruce nad hlavu a lehnout si na stůl," vzpomínala na lupiče Jiřina Duchoňová z hustopečské Komerční banky.

Spolu s kolegyní už před dvěma lety při výslechu na policii poznala hlavního strůjce přepadení, Jiřího D.

Většina obžalovaných se ihned odvolala nebo si nechala lhůtu pro odvolání.

,

Video