Rybník u Berouna - Mladá posádka nissanu sjela z cesty do rybníka, ke kterému z Berouna vede jen polní cesta. Potopené auto museli najít potápěči. (23. června 2005) | foto: František J. Kubík, MF DNES

Auto sjelo do rybníka, tři mladí se utopili

  • 302
Tři mladí lidé ve věku 18 až 20 let se utopili v autě, které v noci sjelo do rybníka u Berouna. Devatenáctiletý řidič vyplaval a doběhl pro pomoc. Pak se zhroutil. Potápěči našli trojici ve voze zaklíněnou. Dva mladíky a jednu dívku se jim už nepodařilo oživit.

Tři mladíci a osmnáctiletá dívka jeli kolem druhé hodiny po půlnoci vozem Nissan Bluebird z Berouna směrem na Vráž. Devatenáctiletý řidič však nejel po hlavní silnici, ale za Berounem odbočil na polní cestu, která je označená jako slepá.

Po několika kilometrech se cesta změnila v asfaltku a hned se stočila na hráz malého rybníka. Mladý šofér zatáčku nezvládl a vyjel ze silnice.

Auto vletělo do vody a po chvíli se potopilo. Vyplavat se podařilo jen šoférovi. Ihned se rozběhl přivolat pomoc. Podle hasičů uběhl asi dva kilometry, než se mu podařilo zastavit projíždějící auto. Jeho řidič pak zalarmoval záchranku a hasiče.

Záchranáři se o nehodě dozvěděli pět minut před půl třetí. Na místo vyjely tři posádky záchranné služby a hasičská technika i policejní vozy. Když dorazily k rybníku, byla trojice stále uvnitř potopeného vozu.

"Při hledání ze člunu jsme žádné auto nenašli. Potápěči vůz objevili metr a půl pod hladinou. Mladí lidé byli zaklínění, takže jsme museli nejdříve auto vytáhnout jeřábem," popsal iDNES mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Hodinová resuscitace nepomohla
Zdravotníci se téměř hodinu pokoušeli mladíky a dívku oživit. "Pokusy o resuscitaci, navození životně důležitých funkcí, nebyly úspěšné. Všichni zemřeli na následky utopení," sdělila iDNES Tereza Janečková ze středočeské záchranky.

Lékař nařídil soudní pitvu. Řidič, který vyvázl z nehody bez vážnějších zranění, nakonec skončil v berounské nemocnici. "Odvezli jsme ho na internu kvůli stavu po těžkém psychickém stresu," upřesnila mluvčí Janečková.

Příčiny nehody vyšetřuje policie. Podle mluvčí středočeské policie Soni Budské čeká mladého muže výslech, až se jeho zdravotní stav zlepší.

Policie prověřuje, kdo řídil
Berounská policejní mluvčí Soňa Pfeiferová později uvedla, že vyšetřovatelé prověřují i to, zda skutečně řídil devatenáctiletý mladík. Během dne se ho totiž nepodařilo vyslechnout.

Policisté také zjišťují, proč auto jelo po polní cestě a ne po souběžné silnici. Podle pracovníka blízké čerpací stanice si tudy mládež pravidelně zkracuje cestu z diskotéky, aby se vyhnula policejním kontrolám.

"Zda mladí lidé měli v krvi alkohol či omamné látky, prokáže až expertiza," dodala Pfeiferová.

Havárie, kdy auto skončí pod vodou, nejsou ničím výjimečným, málokdy ale mají tak tragické následky. Předloni sjeli dva mladíci ve Škodě 105 do rybníka během honičky s opavskou policií. Jeden se snažil uplavat a utonul. - více zde


Nissan sjel do rybníka, ke kterému z Berouna vede jen polní cesta.
Nachází se nedaleko benzinky u dálničního sjezdu Beroun-východ.
Autor: mapy.idnes.cz

,

Video