Vláda přitvrdí kampaň pro EU

  • 24
Kampaň před referendem o vstupu do Evropské unie bude nakonec o něco přímočařejší. Vláda zřejmě na lidi v rámci vlastní kampaně vyrukuje s heslem "Volte pro EU". Ukázalo se totiž, že "nemastně neslaně" laděné slogany lidi příliš nelákají, a tak se organizátoři kampaně uchýlili k heslům o něco agresivnějším.

"Dříve preferované heslo 'Rozhodněte, vstup do EU je na vás' totiž lidi příliš nemotivuje," řekl odborník na reklamu, který je s přípravou kampaně obeznámen.

Jaké slogany a logo - dosud držené v tajnosti - budou kampaň nakonec doprovázet, má dnes definitivně rozhodnout vláda. Přitom před zhruba deseti dny bylo oznámeno: heslo a logo je už vybráno. Nakonec se však muselo v minulých dnech ještě přepracovávat.

"Provedli jsme testy, výsledky jsou zajímavé, a tak vše navrhneme vládě k posouzení, aby si vybrala, jestli budeme důraznější, nebo ne," řekla ředitelka odboru komunikační strategie ministerstva zahraničí Jana Adamcová.

Vláda dostane k posouzení dva návrhy na logo a desítku hesel. "Pořád platí to, že se budeme snažit být maximálně konkrétní s objektivní kampaní," dodala Adamcová.

Objektivitu hodlá ostře sledovat opozice, především ODS. "Budeme vysvětlovat, na co se lidé musí připravit, aby uspěli v Evropské unii, co je pro ně důležité," uvedl předseda ODS Mirek Topolánek.

Do referenda, v němž Češi budou rozhodovat o vstupu do unie, zbývá méně než čtyři měsíce a informační kampaň za dvě stě milionů korun nemá kromě návrhů loga a hesla ještě zřetelnou náplň.

Protahuje se i oznámení agentury, která bude zajišťovat nákup prostoru v médiích. Ředitel jedné z přihlášených agentur Tomáš Bílý ještě v úterý neměl o výsledku soutěže žádné informace. Kromě centrální kampaně pod vedením Černínského paláce chystají vlastní strategie i ostatní resorty.

Jasnější představu má například ministerstvo zemědělství. To hodlá velice složitou a citlivou agrární politiku EU zprostředkovat pomocí kreslených zvířat, kupříkladu krtečkem. Postarší generaci pak mají oslovit známé postavičky malíře Josefa Lady. 


Video