Silvio Berlusconi - Italský premiér Silvio Berlusconi | foto: Profimedia.cz

Umělec nabízí mýdlo z Berlusconiho

  • 7
Muzeum ve švýcarské Basileji vystavuje zajímavý exponát. Na první pohled vypadá jako obyčená kostka mýdla. Jeho autor, švýcarský umělec Gianni Motti, však tvrdí, že ho vyrobil z tělesného tuku italského premiéra. Získal ho prý na klinice, kde si Berlusconi loni nechal udělat liposukci.

Motti tvrdí, že koupil tuk od zaměstnance špičkové kliniky ve švýcarském Luganu, kde si italský premiér loni nechal udělat facelifting a liposukci břicha, tedy odsátí přebytečného podkožního tuku.

Berlusconi, kterému táhne na sedmdesát, ujistil po operaci novináře, že nepodstoupil kosmetický zákrok z marnivosti, nýbrž proto, že Italové si zaslouží, aby je reprezentoval dobře vypadající premiér. - více zde

"Díky dobrým konexím jsem získal cosi podobného medúze, strašlivě to zapáchalo, asi jako žluklé máslo nebo hodně starý tuk na smažení," řekl Motti německému týdeníku Die Welt.

Umělec však dokázal svůj odpor překonat a přetvořil nevábnou rosolovitou hmotu v čistě vyhlížející kostku mýdla. Dílo nazval Mani Pulite neboli Čisté ruce.

Tak se jmenovalo tažení, kterým chtěla před pár lety zasáhnout tehdejší levicová vláda proti korupci v italské politice a obchodu. V soukolí spravedlnosti tehdy uvízl i mediální magnát Berlusconi, který ještě nebyl premiérem.

Motti se netají tím, že dílo Čisté ruce demonstruje i jeho osobní mínění, pokud jde o Berlusconiho nynější politiku.

"Udělat mýdlo z Berlusconiho tuku mě napadlo, když jsem si uvědomil, že se obvykle dělá z prasečího tuku. Řekl jsem si, že by bylo případné, kdyby si lidé umývali ruce kouskem Berlusconiho," prohlásil umělec.

Netradiční čisticí prostředek je dokonce na prodej. Ten, kdo ho bude chtít získat, však bude muset sáhnout hluboko do kapsy. Jeho autor za něj chce patnáct tisíc eur. Je přesvědčen, že vysoká cena případné kupce neodradí.

"Možná si ho ode mě odkoupí sám Berlusconi. Slyšel jsem, že skupuje i fotky, na kterých nevypadá dobře, jen aby zabránil jejich šíření," míní Motti.


Video