Švábi přežijí jadernou bombu i ekonomickou krizi

- Aby přežil ekonomickou krizi, která panuje v asijských zemích, zařídil si podle thajského deníku Matičon podnikatel Somkiat Pchanmaní farmu na pěstování švábů jako návnady pro rybáře.
Pchanmaní na prodeji sušených švábů, které produkují jeho dvě farmy nedaleko Bangkoku, měsíčně vydělá 20 tisíc bahtů, 540 amerických dolarů. Hlavními zákazníky jsou nadšení rybáři a obchody s rybářskými potřebami.

Jeden sušený šváb vyjde asi na čtyři bahty, devět centů. "Je to o něco levnější než umělá návnada. Ryby je milují a navíc jsou bohatí na bílkoviny," upozornil třiatřicetiletý podnikatel, který se prohlašuje za prvního švábího farmáře na světě.

Somkiat Pchanmaní se vrátil do vlasti před dvěma lety z Indie, kdy se začala hospodářská krize v podnikatelské administrativě stupňovat. Stejně jako další Thajci měl potíže při hledání práce.

Jako sportovní rybář, který měl se švábí návnadou značné zkušenosti, se nakonec rozhodl ze svého koníčka udělat obchod. Začal surfováním na internetu, aby získal o tomto hmyzu informace, a pak zahájil pokusy. Chytal šváby pro chov v rýžových mlýnech.

Experiment se podařil a dnes Somkiatovy dvě farmy produkují tři tisíce švábů týdně.


Video