STEM věští Železnému eurokřeslo

  • 135
Další z průzkumů před volbami do Evropského parlamentu potvrdil, že favoritem je ODS. Podle STEM by získala polovinu ze 24 křesel. Pět míst by zasedli komunisté, čtyři sociální demokraté, dvě lidovci a poslední křeslo by zůstalo pro Nezávislé s lídrem Vladimírem Železným.

VOLTE NANEČISTO

Šanci má podle STEM ještě Strana zelených (4,2 % hlasů) a Sdružení nezávislých a Evropských demokratů (3,4 %). Pokud by uspěly, sebraly by po jednom křesle ODS.

Větší šance dává koalici Sdružení nezávislých kandidátů a Evropských demokratů s lídrem Josefem Zieleniecem nejnovější průzkum SC&C. Podle něj může koalice získat přes pět procent, které jí dávají jistotu jednoho křesla.

Prakticky bez šancí zůstává parlamentní Unie svobody-DEU, která sestavila společnou kandidátku s Cestou změny, ODA a LiRa pod názvem Unie liberálních demokratů. Podle průzkumu by dostala jen 1,1 procenta hlasů.

"Zisk vyšší než pět procent se v tuto chvílí jeví jako nerealistický," uvedli analytici STEM. Pro sedmdesát voličů ze sta je Unie liberálních demokratů zcela neznámé politické uskupení.

Senátorka Helena Rögnerová, která vede kandidátku Unie, považuje její název za nešťastně zvolený. Sama Rögnerová je však pro mnoho voličů otazníkem. Sedmačtyřicet procent jich přiznalo, že senátorku nezná.

O mnoho lépe na tom není ani lídr sociálních demokratů Libor Rouček. "Vůbec není šedivý a bezvýrazný. Je na případnou funkci europoslance výborně připraven," hájila kolegu dvojka ČSSD Richard Falbr v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Přes tisíc dvě stě respondentů odpovídalo také na otázku, co považují u kandidátů za nejdůležitější. Nejčastěji jmenovali schopnost vystupovat na veřejnosti, silné morální zásady a bezúhonnost. Menší důležitost přikládali znalosti jazyků.

Z hlediska profesionální odbornosti je podle dotazovaných nejlepším lídrem Josef Zieleniec, následovaný Janem Zahradilem a Miloslavem Ransdorfem, z hlediska morálních vlastností Zuzana Roithová, Jan Zahradil a Helena Rögnerová.

Evropských voleb se podle STEM chce zúčastnit 63 procent občanů. Sociologové se ale domnívají, že skutečná volební účast bude kolem 40 procent.

Podle průzkumu agentury STEM z přelomu dubna a května má šanci získat křeslo v Evropském parlamentu pět až sedm stran. Čísla vyjadřují procento získaných hlasů. (20. května 2004)

,

Video