Rusové podporují muslimy „venku“, ale jednou se můžou doma divit

  9:50
Rusko téměř nepozorovaně získává zpět velkou část vlivu na Středním východě, o nějž přišlo po zhroucení Sovětského svazu. Od chvíle, kdy Rusko v srpnu vpadlo do Gruzie, jsou arabské satelitní televize a webové stránky plné diskusí o úloze regionu v rodící se "nové studené válce". Skutečně se patron arabského světa z dob studené války vrací, a pokud ano, co to bude znamenat pro mír v regionu?

Návrat Ruska jako regionálního aktéra islamisté vítají, aby posílili svůj vzdor vůči americké hegemonii. | foto: Profimedia.cz

S pádem SSSR zahynula také komunistická ideologie, která podle přesvědčení muslimů odporuje jejich víře. Komunismus sice arabským režimům, které se stavěly proti USA, nebránil, aby od Rusů sovětské éry přijímaly dodávky zbraní, ale znemožnil Rusku, aby si zajistilo onen intimní vliv, jaký si u svých regionálních spojenců získala Amerika.

Moskva vyplňuje vakuum
Teď návrat Ruska jako regionálního aktéra vítají i islamisté, aby posílili svůj vzdor vůči americké hegemonii, přičemž pohodlně zapomínají na to, jak Rusko během devadesátých let minulého století brutálně potlačovalo čečenské muslimy. To představuje naprostý obrat oproti modelu, který převažoval v letech padesátých - tehdy USA povzbuzovaly islám jako baštu proti komunismu.

Jejich spojenci na Středním východě, zejména Saúdská Arábie, obhajovali americký vliv v oblasti argumentem, že Američané jsou křesťané, a tedy ahl al-Kitáb (lidé Knihy). Sověti byli pravidelně pranýřováni jako nebezpeční nepřátelé Boha.

. usa v. rusko

Konzervativní většina na Středním východě skutečně považuje USA, charakteristické popovou kulturou a liberální demokracií, za mnohem problematičtějšího spojence než autokratické Rusy, milující bohatství.

Dnes je moc USA na Středním východě na historickém minimu a Rusko se snaží vzniklé vakuum vyplnit. I nejbližší spojenci Ameriky - Saúdská Arábie, Egypt a Izrael - jsou v ohrožení, neboť čelí agresivní expanzi "radikálních sil", jež představuje Írán, Hamas, Hizballáh, Sýrie a irácký odpor. V převažující atmosféře pozdvižení a zmatku radikální islamisté napadají Američany jako barbarské křižáky, kteří po komunistech převzali punc nepřátel islámu.

Konzervativní většina v regionu skutečně považuje USA, charakteristické popovou kulturou a liberální demokracií, za mnohem problematičtějšího spojence než autokratické Rusy, milující bohatství.

Írán coby páka
Ruské průniky do regionu začaly státní návštěvou prezidenta Vladimira Putina v Íránu v říjnu 2007, první návštěvou ruského lídra od Stalinovy cesty do Teheránu v roce 1943. Ovšemže Rusko pomohlo Íránu zahájit jeho jaderný program a často íránský režim ochránilo před přísnějšími sankcemi Organizace spojených národů. Rusko pohlíží na své vztahy s Íránem jako na páku vlastního diplomatického vlivu na širším Středním východě, kde se Spojené státy od konce studené války snaží (úspěšně) odsouvat Kreml na okraj.

Další ruskou metou je vyjmout ze sankcí OSN jaderný reaktor v Búšehru, který pro Írán buduje. Úplné finanční sevření Íránu pod taktovkou OSN by ohrozilo zisky Ruska z poskytování jaderného paliva pro tento reaktor, který by měl být zanedlouho uveden do provozu.

Na co je Hamas také hrdý
Ba poprvé v historii Ruska na Středním východě se tato země může spolehnout na skutečně mocné místní spojence. Sovětský svaz v roce 1972 ztratil Egypt a sovětské námořní základny v Sýrii byly opuštěny v roce 1989. Teď Rusko podepsalo strategické dohody s Íránem a v reakci na výzvu prezidenta Bašára al-Asada (který navštívil Moskvu v bezostyšné snaze získat si kremelskou podporu těsně poté, co skončila gruzínská válka) vojenské základny v Sýrii rekonstruuje.

. Rusko vítězí

Zdá se, že Rusko v reakci na nevydařené americké postupy na Středním východě, ať už v Iráku, Íránu, Sýrii, Libanonu či Palestině, využívá svého ropného bohatství ke stmelení nového bloku, který bude protiváhou americké přítomnosti.

Íránský režim nadšeně zveřejňuje své partnerství s Ruskem a dělá mu ústupky, aby se vypořádal s americkou a izraelskou hrozbou a získal víc času na uskutečňování svého jaderného programu. Hamas je na své ruské vazby také hrdý, a to natolik, že se stal jedním z pouhých tří režimů na světě, jež uznaly nezávislost Abcházie a Jižní Osetie, regionů, o jejichž odtržení od Gruzie se Rusko přičinilo.

Zdá se, že Rusko v reakci na nevydařené americké postupy na Středním východě, ať už v Iráku, Íránu, Sýrii, Libanonu či Palestině, využívá svého ropného bohatství ke stmelení nového bloku, který bude protiváhou americké přítomnosti. Rusko dělá pokroky dokonce i v Iráku. Odepsalo asi 12 miliard dolarů v dluzích ze Saddámových dob a prosazuje vybudování irácko-syrského ropovodu, který přispěje k jeho snaze mít pod kontrolou velkou část přepravy ropy a plynu. Rusko už je připravené a ochotné poskytnout Sýrii a Íránu vyspělejší zbraně.

Možný dvojnásobný omyl
Krátkodobě Rusko, vyzbrojené vysokými cenami ropy, nemá co ztratit, ale dlouhodobě se ruská politika na Středním východě jeví jako nadvakrát pomýlená. Jaderně vyzbrojený Írán na ruském zápraží rozhodně není v ruském národním zájmu, obzvlášť vzhledem k sílící radikalizaci 20 milionů muslimských občanů Ruska - jediné složce jeho obyvatel, která se skutečně rozrůstá. Ostatně Írán byl zapáleným zastáncem čečenských separatistů, s nimiž Rusko svádělo boje téměř deset let, než je potlačilo.

Vzhledem k tomu, že se muslimové v nadcházejících desetiletích budou stávat v ruské politice významnějším faktorem, získat podíl na dění na Středním východě může být pro Rusko moudrým krokem. Upevňováním síly nejradikálnějších složek v regionu jim ale pouze dodá moc k tomu, aby svou pozornost jednou obrátily k "utlačovaným" muslimům v Rusku.

© Project Syndicate, 2008

Autor:

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...