První stane u soudu 'chemický Alí'

  • 205
Alí Hasan al-Madžíd, bratranec svrženého iráckého diktátora Saddáma Husajna, bude prvním z bývalých prominentů brutálního režimu, který stane před soudem. Pravděpodobně už příští týden. A je více než zřejmé, že ho nemine přísný trest.

Muž na Západě přezdívaný "chemický Alí" pro svou neslavnou roli při vyhlazování tisíců Kurdů v roce 1988 byl přitom jeden čas považován za mrtvého.

Loni v dubnu totiž britské jednotky oznámily, že v jednom rozbombardovaném domě v Basře objevily jeho tělo. Později se ukázalo, že jde o omyla Alí byl o pár měsíců později zadržen.

"Proces s Madžídem, jedním z nejbližších spolupracovníků Saddáma Husajna, bude v příštích dnech. Bude souzen jako první," oznámil irácký ministr obrany Hazím Šalaan.

"Chemický Alí" nemůže žádat slitování. Pozorovatelé ani neočekávají, že proces bude dlouhý, svědci i důkazy proti němu jsou k dispozici a jsou zdrcující. Právě Madžíd totiž velel krutému potlačení kurdského povstání na konci 80. let.

"Armáda musí zlikvidovat jakoukoli lidskou bytost nebo zvíře v dané oblasti," hlásal jím podepsaný dekret z 3. června 1987. Celkem zahynuly desetitisíce Kurdů. V roce 1988 pak Madžíd nechal "zplynovat" chemickými zbraněmi na 5000 obyvatel kurdské vesnice Halabdža.

Další desetitisíce životů si "chemický Alí" připsal na vrub o další dva roky později, když vedl zásah proti povstání šíitů na jihu Iráku. "Než se vrátíš, všechny je spal. Neopovažuj se vrátit, dokud je nespálíš," rozkazoval na dochovaném záběru pilotovi před útokem na povstalce.

Termín procesu se Saddámem Husajnem zatím není znám.

Chemický Alí na hrací kartě z amerického seznamu hledaných iráckých prominentů. (21. srpna 2003)


Video