Trabant 601

Trabant 601 - Nejvíc mě stálo audio,“ vypočítává Tomáš Foukner investice, které jeho trabant spolykal. „Vychází tak na sto tisíc. A kola, ty jsou za padesát.“ | foto: iDNES

Podnikavec prodává zplodiny z trabantu

  • 18
Německý podnikavec využil nostalgie obyvatel bývalé NDR a rozjel kuriózní byznys. Přes internet prodává typickou "vůni" výfukových plynů, které vycházely z východoněmeckých trabantů. Plechovky zplodin z legendárního dvoutaktu nabízí za 3,98 eura (120 korun). Jdou prý na odbyt.

Podnikavý Thorsten Jahn doufá, že by se mohl svézt na vlně "ostalgie", která v posledních letech zachvátila mnohé obyvatele bývalé NDR.

Patnáct let po sjednocení země se skutečně leckterému pamětníkovi zastesklo po zlatých časech sociálních jistot komunistického státu a nostalgicky vzpomínají na všechno, co bylo pro Německou demokratickou republiku typické.

Jahn věří, že si tedy koupí i jeho plechovky s typickou vůní výfukových plynů trabanta. "Ta vůně je naprosto specifická a dnes už velice vzácná. Chci tímto originálním způsobem uchovat minulost," říká.

Společně s přítelem strká kousky bavlny do výfuku starého trabanta a takto nasycené hadříky zavírá do plechovek. Za čtyři dny jich vyrobili 1800.

Pod obchodním názvem Trabi je pak nabízí přes internet za "lidovou" cenu necelých čtyř eur. Tvrdí, že prodávají dobře. Inhalování přitom podle něj ani není zdravotně závadné, protože škodliviny se zachytily v bavlněném filtru.

,

Video