Ošetřovatelé stále neznají pohlaví gorilky Moji.

Ošetřovatelé stále neznají pohlaví gorilky Moji. | foto: Zoo Praha - Tereza Mrhálková

Penis, nebo klitoris? váhá zoo nad gorilkou

  • 23
Ani po deseti měsících od narození gorilího mláděte pražská zoo stále nezná jeho pohlaví. Gorilku totiž dosud neměl v ruce žádný člověk. Deník Blesk napsal, že Moja je kluk. Francouzští odborníci se ale kloní k závěru, že nemá penis, ale klitoris.

FOTOGALERIE: Obrázky Moji po narození

Mládě gorily nížinné přišlo na svět v pražské zoo loni v prosinci a dostalo jméno Moja. Je vůbec prvním mládětem gorily, které se kdy v Česku narodilo. - více zde

Protože ošetřovatelé chtějí zajistit přirozený odchov mláděte bez jakéhokoliv lidského zásahu, stará se o Moju pouze její třináctiletá matka Kijivu. Pohlaví gorilky je tak možné pouze vypozorovat. - více zde

Deník Blesk uveřejnil v úterý fotografii Moji s uvedením, že na snímku je vidět penis a mládě je tedy samec. Podle odborníků z pražské zoo i ze zahraničí však pohlaví gorilky stále není jisté.

"Kolegové z francouzské zoo Valée des Singes dokonce tvrdí, že se s největší pravděpodobností jedná o klitoris," sdělil iDNES mluvčí pražské zoo Vít Kahle.

Podle něj totiž pohlaví není zatím možné jednoznačně určit. "U mladých goril jsou vnější genitálie na první pohled téměř k nerozeznání, navíc varlata mají samci ukrytá v břišní dutině," podotkl.

Dodal, že Moju zatím neměl nikdo z vyšetřovatelů v ruce, protože vzhledem k jejímu zdravému vývoji nebyl důvod odebírat mládě od matky.


Video