Německo souhlasilo s euroústavou

  • 7
Maraton schvalování euroústavy v členských zemích EU pokračuje. K osmi státům, které už dokument ratifikovaly, se přidalo Německo. Dokument tam odsouhlasila horní komora parlamentu - Spolková rada. Němci tak vyslali signál Francouzům, kteří budou hlasovat v neděli v referendu.

Poslední předreferendovou výzvu adresoval ve čtvrtek večer Francouzům prezident Jacques Chirac. Aktuální průzkumy ukazují, že odpůrci ústavy mají v zemi galského kohouta zatím navrch, měli by získat 52 až 54 procent hlasů.

Chirac vystoupil v televizi s úpěnlivou výzvou k voličům, aby v nedělním referendu hlasovali pro schválení evropské ústavy. "Evropané by brali odmítnutí ústavy jako ne Evropě," varoval Chirac. Francouzi stojí tváří v tvář "historické zodpovědnosti", řekl prezident a vyzval občany, aby "volili silnou Francii".

Lidové hlasování rozhodne ve Francii o euroústavě v neděli, až se uzavřou volební místnosti, bude jasné, zda ústava přežila. Řada politiků je totiž přesvědčena, že v případě odmítnutí Francie je dokument mrtev.

Německo definitivně pro ústavu
Dva týdny poté, co v Berlíně schválil euroústavu německý Spolkový sněm, řekla své ano ústavě i Spolková rada - horní parlamentní komora. Potřebnou většinu získal dokument v obou komorách snadno, chybí už jen podpis spolkového prezidenta Köhlera.

Ačkoli byl výsledek pátečního hlasování předem jasný, před zákonodárce přesto předstoupil předseda Konventu EU, který ústavu připravil, a bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing. Za ústavu se přimlouval i německý ministr zahraničí Joschka Fischer.

Zastánci euroústavy doufají, že německý výsledek ovlivní i nedělní francouzské hlasování. Euroústava vstoupí v platnost jen tehdy, když ji ratifikuje všech 25 členských zemí unie. Zatím tak učinily Itálie, Litva, Maďarsko, Řecko, Slovinsko, Španělsko, Rakousko, Slovensko a Německo.

Čeští politici zatím nerozhodli, jakým způsobem se bude euroústava schvalovat v Česku. Šest lidí z deseti podle průzkumu CVVM  chce o ústavě rozhodovat v referendu. - více zde

Vlajky zemí EU na jednom praporu.

,

Video