Čínská porcelánová váza. Ilustrační foto.

Čínská porcelánová váza. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Návštěvník muzea zakopl a rozbil cenné čínské vázy

  • 26
Rozvázaná tkanička zavinila zkázu tří cenných čínských váz v muzeu v Cambridge. Muž, který o ni zakopl, se skutálel po schodišti a srazil díla ze 17. a 18. století, která byla vystavená na okenní římse už čtyřicet let.

Překvapený muž údajně seděl uprostřed střepů, ještě když k místu přibíhali zaměstnanci muzea. "To je ono, to je viník," obhajoval se nešika a ukazoval na tkaničku. 

Ředitel Fitzwilliamova muzea Duncan Robinson podle ČTK řekl, že podobný incident je noční můrou pro všechna muzea. "Pracuji tu čytřicet let a teď se noční můra stala skutečností," prohlásil.

Porcelánové vázy z dynastie Čching dostalo muzeum v roce 1948 darem. Podle BBC patřily mezi nejvzácnější vystavované kusy.

"Rozlétly se na opravdu drobné kousky, ale my jsem rozhodnuti dát je zase dohromady," uvedla ředitelova asistentka Margaret Greevesová. Zaměstnanci muzea přivolali po incidentu záchranku, zdravotníci však návštěvníka jen prohlédli a domů mohl odejít po svých.

"Byla to skutečně nejšťastná a politováníhodná událost, ale jsme rádi, že nedošlo k žádnému zranění,"  řekl BBC na závěr Duncan Robinson.


Video