Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na zdraví! Jděte na jedno, radí čeští lékaři

  • 15
Zdraví i krásy lze dosáhnout pitím piva, jehož blahodárné účinky lidé znají odpradávna. Je zdrojem vitaminů a živin a jeho pravidelná konzumace může být - v rozumném množství - dobrou prevencí, ba i lékem. Tvrdí to specialisté z různých lékařských oborů v nové Velké české pivní knize.

"Pivo je vhodná tekutina nejen k uhašení žízně, ale má i výživovou hodnotu, velmi dobře vyváženou. Obsahuje vitaminy a stopové prvky a může se chápat i jako zajímavá potravina. Ve starém Egyptě se dávalo otrokům, aby byli zdraví a dobře pracovali," podotkl Zdeněk Susa, pneumolog proslulý svým bádáním v pivních dějinách.

Právě Susa je autorem dvousetčtyřicetistránkové publikace věnované historii i současnosti produkce a konzumování piva na českém území. Není bez zajímavosti, že autor je členem sdružení Old Beer Club, jehož všichni zakládající členové jsou lékaři.

Odborníci podporují názor, že při rozumné konzumaci má pivo na zdraví pozitivní vliv. Podle gastroenterologa Petra Marečka je pivo "v malém množství lékem, ve velkém množství jedem". "Při umírněné konzumaci jsou jeho příznivé účinky na lidský organismus a jeho zdraví nezpochybnitelné," uvedl.

Zlatavý mok podle něj působí na srdce a cévní systém nebo zažívací trakt a je bohatým zdrojem vitaminů ovlivňujících metabolické procesy nebo funkci nervového sytému.

Množství, které Mareček považuje za bezpečné, ale české pivaře příliš nepotěší. Specialista hovoří o třiceti až čtyřiceti gramech alkoholu na den. To zhruba odpovídá jednomu velkému až dvěma malým pivům denně. Naopak pravidelné požívání 60 a více gramů alkoholu denně je spojeno s vysokým rizikem poškození zdraví, varoval Mareček.

Dalším příznivým efektem je například prevence vzniku aterosklerózy a snížení nebezpečí infarktu či mozkové příhody, tvrdí kardiolog Milan Šamánek. Pro prevenci doporučuje užívání pravidelné, nejlépe každý večer.

Zpozornět by podle lékařů měly i dámy. "Díky hydrataci (pivo) pokožku napíná a působí proti vráskám. Svým obsahem vitaminů podporuje zdraví pokožky a vlasů. Už v (Hrabalových) Postřižinách se paní sládková koupávala v pivě, aby byla krásná," upozornil Susa.

Dermatoložka Andrea Vocilková v knize vysvětluje, že jeden litr piva pokryje až stoprocentní dávku zinku, který tělo potřebuje pro odolnost kůže proti nepříznivým vlivům. Zároveň se do těla dostávají další minerály jako vápník, hořčík, fosfor, draslík nebo sodík. Také vlasům prý pivo pomůže. "Pivní vůně se vytratí a vlasy jsou pevnější, lesklejší a méně se mastí," uvedla.

,

Video