Murdochova dravost vehnala britskou investigativní žurnalistiku do ohrožení

  11:42
Zaměstnanci Murdochova legendárního deníku Sun nikdy nezažili větší šok. Prázdné židle v redakci, mezi deseti zatčenými členy redakce byli zástupce šéfredaktora a známí reportéři. Za rozbřesku letošního únorového rána je několik komand, každé čítající deset policistů, zatklo poté, co prohledali pokojíčky dětí a vylámali prkna podlah v jejich londýnských bytech.

Generální ředitel vydavatelství News Corporation Rupert Murdoch drží první vydání nedělníku The Sun. (25. února 2012) | foto: AP

„Mně už ta nekonečná sága odposlouchávání a korupcí nebaví. Sakra, nemůžou si najít jiné téma?“ Nezájem mého zubaře Petra Thorpa naopak vyjadřuje únavu většiny britských čtenářů. Kdo se má v těch nekonečných mediálních skandálech vyznat? Jenom mediální robotníci (tedy ta profesní menšina, která se nevěnuje módě a vaření) a část politiků si uvědomují, že v reakci na loňské odposlechové skandály se chystají právní změny, které by mohly omezit možnosti investigativního žurnalismu a v mnoha případech fakticky znemožnit únik informací. Anglická demokracie by v takovém případě dostala na frak.

Tohle už je příliš

Bezprecedentní zatýkání v jediném opravdu prosperujícím britském deníku paradoxně proběhlo na základě čísel a jmen, které manažeři vydavatelství News International sami poskytli policii. Murdochem speciálně ustavený interní tým totiž prosívá 300 milionů starých emailů. Po letech obstrukcí a lhaní hlavouni britské odnože Murdochovy korporace úzce spolupracují s policií. Anglosaský magnát se snaží svým investorům dokázat, že jeho chlév (to jest News International, které vlastní Sun a jeho prodejním úspěchem dotované listy The Times a The Sunday Times) se začíná blýskat čistotou.

Hlavní sídlo společnosti News International ve Wappingu. Firma patří pod Murdochovu společnost News Corporation (17. července 2011)

Anglický svaz novinářů se kolegů ze Sun zastal a únorový zásah přirovnal k honu na čarodějnice: „Murdoch, jako několikrát předtím, se snaží hodit vinu na několik konkrétních novinářů, aby jejich skalpy vykoupil pověst vlastní korporace.“
A mají pravdu. Jak absurdní sledovat Australana, který zahnojil britský žurnalismus takovým způsobem, že jeho žumpa prosákla i nejvyšší politické kruhy a nyní udává vlastní lidi, které vycvičil v uplácení a odposlouchávání. S úsměvem od ucha k uchu osmdesátiletý Rupert Murdoch přicestoval do Londýna osobně „podpořit tým svých nejmilovanějších novin“ (jenom za loňský rok mu Sun vynesly 210 milionů liber v inzerci) a teď navíc spěšně odstartoval Nedělní Sun. „Slunce“ tedy v Anglii vychází každý den.

Asi se nebojí

„Nikdy neodepisujte Murdocha!“ smál se v pořadu BBC4 Harold Evans, svého času nejvlivnější šéfredaktor deníku The Times. Murdoch neuplatného Evanse v osmdesátých letech brutálně propustil - krátce poté, co finančně skomírající perlu britského žurnalismu koupil. Ale ctihodný Evans, který se naučil prosperovat v New Yorku a teď pracuje pro Thomson-Reuters, na stará kolena začíná mít pro svého arcinepřítele skoro slabost. Zatímco všichni ostatní potichu novinový byznys balí, nezmar Murdoch s fanfárami rozjel papírový nedělník – jako kdyby elektronický svět ani neexistoval. Evansovi rovněž učarovalo, jak v okamžiku, kdy na Murdocha vyslýchaného v parlamentu demonstrant cosi hodil, přičemž magnátova manželka (a Evans k vlastnímu údivu taky), „instinktivně vyskočili“, aby Murdocha chránili, magnát tam nehnutě seděl a klidně se díval před sebe. „V Americe proti Murdochovi pořád ještě nikdo nic nemá. Jeho televize Fox je nadále úspěšná a teď jeho Wall Street Journal vyřazuje ze hry New York Times, což Američané považují za součást hry,“ tvrdí Evans.

Titulní stránka The Wall Street Journal

Předhozeni vlkům

Ale zpátky k nudné svobodě slova. Zatímco poslanci vzkázali žurnalistickým veteránům ze Sun (obviněným z uplácení veřejných činitelů) ať jsou zticha, protože je to jenom jejich vina, že vyšetřování odposlechů a korupce se protahuje a prodražuje, vlivný mediální právník publikoval v deníku The Times podrobný článek, v němž novináře vyzývá, aby se obrátili na Evropský soud lidských práv a začali hájit svoje zdroje informací a tím i svoje čtenáře.

Zatímco totiž v případě žumpoidních News of the World se ve slušné společnosti nenašel nikdo, kdo by jejich konec oplakával, v případě zatýkaní v redakci Sun, se objevila řada obránců novinářů „hozených vlastními lidmi vlkům“.

Deník The Sun na novinových stáncích.

Dosud není úplně jasné, za co budou novináři souzeni. Šéfka vyšetřování odposlechového skandálu ze Scotland Yardu v pondělí 27. února vyrazila dech informací, podle níž úzký kroužek veřejných činitelů dostal vyplaceno 80 000 liber. Jeden z novinařů měl k dispozici hotovost ve výši 150 000 liber, vyhrazenou čistě k podplácení. A nejspíše se prokáže,  že většina úplatků směřovala k tomu, aby bulvární novináři vytáhli z policie citlivé informace o britských celebritách. Tento týden bude plný dalších skandálních a nechutných odhalení.

Jen mediální experti a nejlepší z politiků připomínají, že je důležité odvrátit nebezpečí, k němuž se v britském žurnalismu schyluje. Místo toho, aby se vyprázdnila žumpa, několik hujerů se chystá s vaničkou vyšplouchnout i dítě. Uplácení policistů je nepřípustné, a pokud bude novinářům prokázáno, prostě půjdou nejméně na čtyři roky sedět. Ale musí se od toho oddělit případy, kdy novináři platí za informace, jejichž zveřejněním  chrání zájmy veřejnosti. A novinář musí být s to uchránit anonymitu svých zdrojů.

První vydání nedělního The Sun na novinových stáncích. (26. února 2012)

Nedávno bankéř Rothschild zažaloval Daily Mail za to, že poškozuje jeho jméno pomluvami – prý nabádal jednoho britského ministra, aby pomohl prosadit jistému ruskému oligarchovi jeho obchod v hodnotě půl miliardy liber. Noviny přinesly detaily přátelské schůzky v sauně a dalších libůstek, které jsou běžné při uzavírání transakcí v Rusku, ale v demokratické zemi nemají místo. Rothschild soud po zásluze prohrál. A britský čtenář si zasluhuje a potřebuje podobná odhalení.

Dva miliony budou báječné

Sun poprvé vyšel v neděli 25. února a zde jeden dílčí konkrétní údaj o prodeji ve stotisícovém Tunbridge Wells, kde jsou jeho čtenáři v menšině. „Objednali jsme 51 výtisků oproti 35, které nám chodí ostatní dny. V šest hodin večer byly všechny prodané, čekal jsem nicméně, že budou pryč už kolem deseti,“ říká jeden ze stánkařů. „Teprve v dalších týdnech se uvidí, jak se chytne. Ale zatím to vypadá slibně.“

Žena kupuje nedělní vydaní britského deníku The Sun (26. února 2012)

Deník Sun prodává ve všední dny skoro 2.8 milionu výtisků; Murdoch tvrdí, že jakýkoliv výsledek blížící se dvěma milionům bude pro neděli úspěch. Ve srovnání se zlikvidovanými News of the World, nedělní Sun se jeví být méně slizkým bulvárem. Na druhou stranu si - na rozdíl právě od News of the World - nedělá ambice, co se týče investigativní žurnalistiky. Už proto bude jeho výroba nesrovnatelně levnější.

Murdoch se na Twitteru minulý týden chlubil, že inzerce pro nedělní Sun je pro nejbližší dobu beznadějně vyprodaná. V mnoha ohledech je to pro žurnalistiku skvělá zpráva. Ovšem pouze v případě, pokud v důsledku pochybných praktik téhož Murdocha nedojde k bezprecedentnímu přiškrcení britských investigavců.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...