Orient Express čeká v Břeclavi na výměnu lokomotivy

Orient Express čeká v Břeclavi na výměnu lokomotivy | foto: Radek Miča, MAFRA

Legendární Orient Express přijel do Prahy. Podívejte se

  • 5
Známý vlak dorazil na pražské smíchovské nádraží s přibližně desetiminutovým zpožděním v 16:40. Krátce poté vystoupili na třetí nástupiště stevardi v modrých uniformách a pak už luxusními hotely netrpělivě očekávání cestující. Orient Express bude v cestě pokračovat v sobotu.

Express přijel do Prahy z Benátek, zdrží se zde dva dny a v sobotu bude pokračovat dále do Paříže. Soupravu přitáhla klasická lokomotiva Českých drah přezdívaná Eso, jejíž modrá barva ladila s barvou vagonů. Netradičně nablýskané lokomotivě se podařilo zkrátit dvacetiminutové zpoždění, se kterým vlak přijel z Rakouska.

Orient Express dnes projel trasu z Vídně do Prahy. Snímek byl pořízen poblíž Zámrsku

Ačkoli nádražní rozhlas dlouho dopředu oznamoval uzavření třetího nástupiště pro veřejnost, lidé se nenechali odradit a vlak i cestující vítali s fotoaparáty. Bez omezení fungoval i stánek s horkými párky, před kterým si "na stojáka" užíval své pivo místní povaleč. Dav nastrojených gentlemanů a dam ho nechával klidným.

Vlak zavítal do Prahy letos potřetí a naposled. Kvůli rekonstrukci Hlavního nádraží byl přesměrován navzdory tradici na Smíchov. Podle dostupných informací se Praha Orient Expressu dočká i příští rok. Místo, kde souprava bude v Praze "parkovat", je tajné.

Orient Express dnes dorazil z Vídně do Prahy. Na smíchovském nádraží ho obdivovaly desítky zvědavců

Luxusní vlak vyjel poprvé díky belgickému podnikateli Georgesi Nagelmackersovi 4. října 1883 z Paříže přes Vídeň, Budapešť a Bukurešť do rumunského Giurgiu.

Křištálová lupa V roce 1921 jel vlak poprvé až do Istanbulu; od té doby se definitivně vžil název Orient Express. Následoval zlatý věk tohoto přepychu na kolejích, který ukončila druhá světová válka. Po válce vlak jezdil s méně vozy až do května 1977.

V roce 1977 koupil v aukci první dva vozy Orient Expressu podnikatel James B. Sherwood. Dalších asi 35 spacích a jídelních vozů přikoupil posléze a zrestauroval je za 16 milionů dolarů.

Orient Express dnes dorazil z Vídně do Prahy

V květnu 1982 vyjel Venice Simplon Orient Express, jak zní jeho celý název, z Londýna do Benátek poprvé. Do Prahy zavítal v "obnovené premiéře" roku 1994.


Video