Průměrný plat na Ukrajině je 918 hřiven, Černoveckyj chce chudším přidat 100 hříven měsíčně. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Kyjev chce odškodnit chudé sousedy milionářů

  • 12
Nový starosta ukrajinské metropole Kyjeva Leonid Černoveckyj přišel s originálním nápadem. Chce, aby chudší Kyjevané dostávali odškodnění za nadměrný stres, kterému jsou údajně vystaveni proto, že žijí v blízkosti boháčů. Informovala o tom tamní agentura Unian.

Černoveckyj, sám podnikatel a milionář, si stěžoval, že movití obyvatelé Kyjeva svými extravagantními postoji vyhánějí do výše ceny všeho - od potravin po nemovitosti.

"Tihle lidé zaplatí jakoukoli cenu a vůbec o tom neuvažují, protože vydělávají obrovské peníze, a prostí Kyjevané trpí," horlil. Průměrný měsíční plat na Ukrajině je 918 hřiven (asi 4100 korun).

Černoveckyj, který zvítězil v březnových starostenských volbách, se dal slyšet, že jeho tým už studuje možnosti odškodnění obyvatel žijících v blízkosti milionářů a miliardářů.

Radnice podle něj uvažuje, že by chudí dostávali navíc 50 až 100 hřiven (250 až 500 korun) měsíčně. Starosta ale dodal, že nejprve chce problém důkladněji prostudovat. Zároveň zdůraznil, že svůj slib ohledně kompenzací splní - nebo rezignuje.

Nový šéf kyjevské radnice vyvolává pozornost svým neortodoxním stylem od svého březnového překvapivého vítězství nad dosavadním starostou Oleksandrem Omelčenkem a bývalým několikanásobným světovým šampiónem v boxu Vitalijem Kličkem.

Metropole s 2,7 miliony obyvatel je oblíbeným místem některých nejbohatších Ukrajinců. Není nic nezvyklého spatřit na ulicích dlážděných "kočičími hlavami" ta nejluxusnější auta nebo narazit v tichých zákoutích na značkové butiky a drahé restauranty.

,

Video