Klaus na Blaníku vyzval k píli a svornosti

  • 64
Výstup euroskeptika Václava Klause na českou mýtickou horu Blaník vyvrcholil. Český prezident tady pivem připil na vstup a krátkým proslovem přesně o půlnoci oslovil v přímém televizním přenosu celou republiku. Česko vyzval ke svornosti a pracovitosti.

DÁLE ČTĚTE:
Klaus a Špidla mluvili k národu na prahu EU

Z proslovu Václava Klause
"Chtěl bych vás pozdravit z tohoto mimořádného místa opředeného mýty... Chci vyzvat všechny z vás ke svornosti, varovat před nepřiměřeným očekáváním, po němž může následovat deziluze.

Chtěl bych vás požádat všechny o píli, pracovitost a k využití talentu, abychom něčeho dosáhli... Věci nepoběží samy, nesmíme složit ruce do klína.

Přeji nám dost sil, sebevědomí a odvahy k nové situaci, které právě nastala."

Prezident Václav Klaus k přípitku zvedl půllitr piva.

Jsem tu moc rád, napsal Klaus
Na horu stoupal v čele několikasethlavého davu. "Tenisová dvouhra je těžší," komentoval na vrcholu svůj výkon. Celý večer byl v dobrém rozmaru.

Blaník přitom neuvítal výletníky přívětivě. Během výstupu se mírně pokazilo počasí. Nahoře profukovalo.

Pod horu Václav Klaus přijel v půl jedenácté. Na uvítanou dostal tradiční české nápoje: pivo a medovinu. Hned se zapsal do pamětní knihy: "Jsem tady moc rád. Moc děkuji za pozvání. Václav Klaus".

Na shromáždišti u Louňovic pod Blaníkem, odkud půlnoční pochod na vrchol hory vyrazil, byl bohatý program. Václav Klaus například sledoval keltskou bitvu, při níž bojovníci plivali oheň.

Prezident dorazil oblečen polosportovně. Měl na sobě růžovou košili a neformální pohodlné sako.

Do Louňovic na Benešovsku přijel na pozvání starosty Františka Bébra (ODS).

"Pro nás je to normální akce, kterou děláme každý rok vzhledem k tomu, že na Blaníku bylo keltské sídliště. Ani jsme si neuvědomili, že letos druhý den po akci je vstup do unie," řekl Bébr.

Díky Klausově přítomnosti ale podle něj letošní oslavy jistý evropský rozměr mají.

Starosta dodal, že prezidenta pozval, protože si ho váží a protože Klaus obec navštívil v době, kdy byl šéfem Poslanecké sněmovny. 

Výstup na Blaník byl načasován tak, aby mohl prezident z vrcholu přesně o půlnoci oslovit slavnostním přípitkem v přímém přenosu diváky televize Nova.

Krátce potom poskytl v přímém přenosu rozhovor České televizi.

Václav Klaus s částí historické vojenské výzbroje na hoře Blaník krátce po vstupu do Evropské unie. (1. května 2003)

Prezident Václav Klaus přivítal pivem vstup Česka do EU o půlnoci na bájné hoře Blaník. (1. května 2004)

,

Video