Italku jsme zabili, tvrdí teroristé

  • 41
Kolem osudu unesené italské novinářky panují nejasnosti. Islámští radikálové oznámili na webu, že Giulianu Sgrenovou zavraždili. Pod zprávou je však podepsaná jiná skupina než ta, která se k únosu přihlásila. Italská vláda je přesvědčená, že je zpravodajka stále naživu.

Zpráva o zabití Giuliany Sgrenové se objevila na internetové stránce, kterou extremisté k těmto účelům používají.

K odpovědnosti za zajetí 56leté zpravodajky italského levicového deníku Il Manifesto se o víkendu přihlásila Organizace islámského džihádu. O jejím zabití ovšem informuje Brigáda mudžahiddínů.

Sgrenovou prý zabili radikálové poté, co si ověřili, že prováděla "výzvědnou činnost pro americké křižácké oddíly".

Organizace islámského džihádu přitom v pondělí naopak na internetu uvedla, že Italku propustí, protože se ukázalo, že špionkou není.

Brigáda rovněž vzkázala americké vládě, že násilná smrt postihne všechny agenty a špiony. Italskou vládu pak vyzvala, aby v Iráku nepokračovala v boji po boku USA.

Ostatní "svaté bojovníky" povzbudila, aby pokračovali v úsilí o úplné osvobození muslimské země, a ubezpečila je, že okupace Iráku je začátkem konce USA.

Organizace islámského džihádu o víkendu pohrozila, že italskou novinářku zabije, pokud čím do pondělního večera neslíbí, že stáhne své jednotky z Iráku. Vláda premiéra Silvia Berlusconiho to podle očekávání neudělala. - více zde

Italské úřady zprávám o smrti Giuliany Sgrenové nevěří. Podle serveru La Repubblica nevěrohodnost prohlášení potvrdily bezpečnostní služby. Pochybnosti vyjádřili i experti na terorismus.

Italskou novinářku Giulianu Sgrenovou unesli v Bagdádu neznámí ozbrojenci. (4. února 2005)

Z balkonu římské radnice visí obrovská fotografie unesené novinářky Giuliany Sgrenové. (8. února 2005)

,

Video