Helena Illnerová, biochemička, předsedkyně Učené společnosti ČR; Praha. Snímek

Helena Illnerová, biochemička, předsedkyně Učené společnosti ČR; Praha. Snímek z odhalení památníku Otto Wichterlemu. | foto: Dan Materna, MAFRA

Illnerová: Česká republika musí zůstat pevně zakotvena ve svazku demokratických zemí - v EU a v NATO

  • 21
Budoucnost České republiky musí být založena na odpovědnosti jejích občanů nejen za sebe, ale i za obecné dobro, píše Helena Illnerová v příspěvku k České vizi.

Výchova k této odpovědnosti či spoluodpovědnosti již od raného věku by měla být jedním ze základních poslání školy - k odpovědnosti za chod rodiny, chování třídy, čistotu okolí či za slabší a potřebnější. Jen tak z dětí vyrostou občané, kteří budou pociťovat odpovědnost za obec, kraj, vlastní zemi či v širším pojetí i za Evropu a svět. Při výchově k odpovědnosti je třeba vycházet z nejlepších tradic a příkladů, ať již místních, národních či mezinárodních, z kladného vztahu k blízkému okolí a vlastní zemi a nebát se přitom slov jako jsou lokální a národní patriotismus nebo vlastenectví. Prostředkem pro výchovu k odpovědnosti, soucítění a toleranci by mohl být i obecný etický kodex odpovídající věku žáků, jakási Deklarace lidských povinností paralelní k Deklaraci lidských práv.

Budoucnost České republiky musí být založena také na vzdělanosti, zvídavosti a tvořivosti jejích občanů. Skutečně svobodná volba v demokratické společnosti je podmíněna rozhodováním na základě vědomostí a znalostí. Je zapotřebí zvýšit prestiž a ohodnocení pedagogů a získat schopné a nadšené adepty pro toto povolání. Vzdělání musí zahrnout jak poznávání národní kultury, tak i poznání kultur cizích. Větší pozornost musí být v naší zemi věnována výuce matematiky a přírodních věd, aby budoucí občané byli schopni porozumět a tvořivě využívat poslední vědecké a technické poznatky. Současně musí být podporován i výzkum, aby Česká republika přispívala do světového souboru vědění umožňujícího řešit takové globální otázky jako jsou problémy energetické, ekologické či kvality života a aby její výrobky byly konkurence schopné.

V neposlední řadě musí být budoucnost České republiky založena na kultivovaném politickém a veřejném prostředí, na hledání optimálních řešení obecných problémů na základě otevřeného střetávání argumentů namísto neprůhledného lobování. Zájem o veřejný prospěch musí u politiků převládnout nad zájmem o vlastní zisk. Kompetentní státní správa včetně ředitelů ministerských odborů by neměla být odvolávána po každé výměně vládnoucí garnitury, ale měla by plynule plnit své úkoly.

A konečně, Česká republika musí zůstat pevně zakotvena ve svazku demokratických zemí, tj. v EU a v NATO, přispívat aktivně k jejich rozvoji a přebírat svůj díl odpovědnosti. Jen v těchto svazcích bude zajištěna bezpečnost naší země v globalizujícím se světě při zachování našeho jazyka a kultury. Budeme-li dostatečně svorní, sebevědomí, pracovití a hrdí na naše tradice, vzdělanost a úspěchy, nebudeme se muset bát o naši národní identitu a náš hlas v Evropě bude slyšet.


ČESKÁ VIZE

89 významných českých osobností pomáhá formulovat Českou vizi. Jde o desítku nejdůležitějších hodnot, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti.

Od pondělí 3. srpna do pátku 13. listopadu 2009 bude každý den kromě soboty vycházet jeden esej v Kavárně on-line. Soubor se pak stane podkladem pro setkání Václava Havla, Madeleine Albrightové a Jacquesa Rupnika v Kabinetu Havel 19. listopadu.

Pořádají Masarykova univerzita v Brně, Divadlo Husa na provázku a DIALOG centrum, o.s. pod patronací Václava Havla a záštitou rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy.
Více informací na www.usvitvcechach.cz.


Video