Krysa - Ilustrační foto. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Hladová krysa paralyzovala Nový Zéland

  • 22
Nový Zéland paralyzovala v neděli hladová krysa. Hlodavec přehryzal důležitý telekomunikační kabel ve stejnou chvíli, kdy dělník porušil další důležitý spoj. Důsledkem byl několikahodinový výpadek mobilní sítě a internetu. Zavřít musela i burza.

Opravář společnosti PowerCo omylem poškodil kabel nedaleko města Waverly, krysa se do druhého spoje pustila na severu země.

Specialisté po zjištění závady poznamenali, že šance na souběžné porušení obou stěžejních optických kabelů byly jedna ku milionu, napsal list New Zealand Herald.

Výpadek nastal v neděli dopoledne místního času a trval pět hodin. Zkrat postihl na 100 tisíc uživatelů operátora New Zealand Telecom, kterému nefungoval ani internet, ani mobilní telefony.

Nezůstalo ale pouze u telekomunikací. Škody počítali také pracovníci aerolinek, neboť výpadek internetu zablokoval možnost on-line rezervací a zaměstnanci museli přijímat objednávky na přepážkách, čímž vznikala zpoždění až 25 minut.

Odstávka se nevyhnula ani auklandské burze, která na tři hodiny zavřela obchodování.

Odborníci poukázali, že porucha by měla zafungovat jako výstražné varování. Novozélandská telekomunikační síť je prý ve velmi špatném stavu a je třeba ji co nejdříve rekonstruovat.


Video