EU odmítla dát Příbrami peníze

Příbram - Evropská komise v Bruselu zamítla žádost příbramské radnice o dotaci ve výši pět a půl milionu Euro na opravu městské čistírny odpadních vod. Důvodem je nedůvěra komise v průhlednost výběrového řízení, které město vyhlásilo na nového vodohospodáře a jehož vítězem se stala americká společnost OMI. Tím zároveň radnice ukončila smlouvu s dosavadním dodavatelem vody, firmou Vivendi Water.

EU: Výběrové řízení bylo málo průhledné
"Konzultanti Evropské komise dospěli k závěru, že toto výběrové řízení neproběhlo dostatečně transparentně. Grant Evropské komise je možné získat pouze pod podmínkou, že toto výběrové řízení zrušíte a zorganizujete novou, otevřenou a transparentní soutěž podle postupu zadávání veřejných zakázek," zdůvodňuje zamítavé stanovisko Friedmann Allgayer z Ředitelství všeobecné regionální politiky při Evropské komisi.

Konzultantům se navíc nelíbí spojení firmy OMI s příbramskou stavební firmou IDOS, kterou policie kvůli podezřelým radničním zakázkám také prošetřuje. IDOS by se totiž měl na rekonstrukci čističky podílet.

Ačkoli rozhodnutí Evropské komise přeposílalo ministerstvo životního prostředí do Příbrami už na počátku července, starosta Josef Vacek tvrdí, že o žádném rozhodnutí nic neví.

Starosta: Jsem na dovolené, nic nevím
"Jsem na dovolené, do úřadu se vrátím příští týden. Žádný dopis jsem zatím nedostal," řekl Vacek.

Není to jediná zakázka, která vzbudila nedůvěru. Příbramskou radnici už totiž před dvěma měsíci začal vyšetřovat Útvar pro odhalování závažné hospodářské kriminality právě kvůli podezření na korupci v souvislosti s výběrovými řízeními. Radniční dokumenty nyní prověřuje i Nejvyšší kontrolní úřad.


Video