Dopis Václava Klause prezidentovi USA

  • 130
Prezident republiky Václav Klaus odpověděl na dopis prezidenta Spojených států amerických George W. Bushe: Vážený pane prezidente! Děkuji Vám za Váš milý a přátelský dopis z 24. března. Chci Vás ujistit o svém dlouholetém přátelství ke Spojeným státům.

Mnohokrát jsem vyjádřil obdiv k americkým konzervativním hodnotám a k americké podpoře věci svobody. Vždycky jsem si vysoce vážil pragmatismu a výkonnosti Američanů a jejich přirozeného optimismu.

V tomto čase zkoušek se hodnota přátelství projevuje nejen v přátelských slovech, ale především v činech. Pokud jde o iráckou krizi, konzistentně zastávám postoj, který je totožný s postojem české vlády, vyjádřeným v příslušné rezoluci českého Parlamentu.

Česká republika je zapojena do operace Trvalá svoboda. Naše jednotka je umístěna v Kuvajtu a je připravena zúčastnit se humanitární akce v případě použití zbraní hromadného ničení. Tento postoj, o němž jste jistě informován, podporuje většina české veřejnosti.

Jsem rád, že naši zemi považujete za spolehlivého člena NATO, zastánce míru a svobody ve světě. Jsem hrdý na to, že nás - jak jste napsal - považujete za věrohodného přítele Spojených států a jejich vedoucích představitelů.

Buďte si, prosím, jist, že jde z mé strany o nedílnou součást mého prezidentského programu, protože jsem byl vždy na straně těch, kdo stáli proti diktaturám a terorismu.

Přeji Vám, pane prezidente a stejně tak Vaší vládě a americkému lidu v těchto těžkých časech mnoho štěstí.

Váš Václav Klaus

Video