DOKUMENT: Prezident odpověděl Lubomíru Zaorálkovi

  • 5
Prezident Václav Klaus zaslal 3. května předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi odpověď na jeho dopis ohledně sporu o ústavu Evropské unie. Uvnitř článku jej řinášíme jej v plném znění.

Prezident odpověděl Lubomíru Zaorálkovi

Vážený pane předsedo,

        obdržel jsem Vaši reakci na můj dopis z 22. dubna a musím říci, že jsem na pochybách, zda jste můj dopis četl dostatečně pozorně.

Už Vaše věta, že krajina, kterou popisuji, není zemí, ve které žijete, se vůbec k mému dopisu nevztahuje. Nepopisoval jsem žádnou krajinu, tím méně krajinu naší země. Pouze jsem se pozastavil nad konkrétními slovy, kterými jste otevřeně podpořil výroky dvou poslanců Evropského parlamentu o mé osobě.

Zřetelně jsem zdůraznil, že mi nevadí kritika mých názorů, neboť polemiku a třeba i konfrontaci vítám. Nejsem nijak přecitlivělý a patnáct let v politice jsem určitě nepatřil mezi „hájené tvory.“ Výroky obou poslanců však nebyly polemikou. Nebyly ani antitezemi mých tezí. Jejich skandálnost spočívala v něčem jiném. Pánové poslanci nazvali mé názory lživými, pohoršovali se nad samotným faktem, že nesouhlasím s tzv. smlouvou o evropské ústavě, snažili se napomínat reprezentanta jiného státu s tím, že veřejným hlásáním svých názorů škodí své zemi. A dokonce prezidentu jiného státu dávali ultimativní diktát a vyzvali jej kvůli jeho zcela legitimním názorům k demisi.

Jsem rád, že už 15 let nežijeme v poměrech, kdy byl přípustný pouze jeden názor. Oba poslanci ale tvrdí, že přípustné je ústavní smlouvu pouze hájit. Proti mým argumentů nestavěli argumenty své, nevyvraceli jednotlivá má tvrzení. Snažili se jim legitimitu upřít, a to je něco zcela jiného.

Evropu a Evropskou unii nečeká jen jedna předem určená budoucnost. Budoucností je mnoho a musíme o nich diskutovat, ne se vzájemně zastrašovat a umlčovat. Mrzí mě, že hranici mezi polemikou a ostrakizací necítíte. Vážně byste považoval za správné, pokud by si český poslanec Evropského parlamentu udělal na půdě této instituce a s podporou jejího vedení tiskovou konferenci, kde by napadl kupříkladu francouzského prezidenta za jeho kampaň ve prospěch „Evropské ústavy“, obvinil ho, že škodí Francii, a vyzval ho k odstoupení, pokud „Evropská ústava“ ve francouzském referendu neprojde?

Ve svém dopise navrhujete nechat opadnout vášně a vystřídat je argumenty. Svými veřejnými výroky jste ale podpořil právě vášně a tím debatu argumentů zpochybnil. A v této linii svou písemnou reakcí dále setrváváte.

Za sebe Vám sděluji, že dál povedu debatu o skutečném obsahu „Evropské ústavy“, že budu dál veřejně hlásat své názory na evropskou integraci a že také nebudu své oponenty vystavovat mimo hru a upírat legitimitu jejich názorům. Chci věřit, že to budete dělat také.

S pozdravem

Václav Klaus

Video