Bomba zabila v Bagdádu 15 lidí

  • 6
V šíitské čtvrti v Bagdádu vybouchli v neděli dvě bomby. Následkem toho zemřelo patnáct lidí a dalších 57 bylo zraněno. Informovalo o tom irácké ministerstvo vnitra. Terčem atentátu byla mešita Ahl Bait a zasaženo bylo také blízké a velmi navštěvované tržiště.

"Nejprve explodovala skrytá bomba před stánkem se zmrzlinou, a když se ke zraněným seběhli lidé z okolí, najel do davu sebevrah s autem naplněným další výbušninou a explodoval," řekl agentuře AFP zdroj z ministerstva vnitra.

Na místo se podle očitých svědků sjelo mnoho sanitek a policejních vozů.

Podobný dvojitý atentát se udál šest hodin předtím v policejní akademii v Tikritu, tedy v severním Iráku. Zemřelo tam šest lidí a dalších nejméně třicet bomby zranily, oznámila internetová stránka zpravodajské stanice BBC.

Podobných útoků je nyní v Iráku poměrně dost. Pondělní byl druhý atak na mešitu ve třech dnech. Období klidu, které provázelo lednové volby tedy skončilo.

Pumy vybuchly v době, kdy sestavují novou vládu představitelé šíitů a Kurdů, tedy skupin, které vyhrály lednové parlamentní volby. Tím přišli o moc, kterou měli za Saddáma Husajna, členové sunnitské menšiny, z jejíchž řad se podle všeho rekrutuje většina současných ozbrojených rebelů v zemi.

Útoky trhavinami jsou v Iráku na denním pořádku - a teď se zdá, že zásoby výbušnin mohou mít teroristé téměř nevyčerpatelné. (25. října 2004)

,

Video