Američané našli v poušti zbraně

  • 8
Američtí vojáci našli v irácké poušti zbraně včetně raket země-vzduch. Mluvčí americké armády seržantka Ammy Abbottová oznámila, že bylo také zatčeno několik lidí. Ve čtyřech skrýších byly tisíce nábojů, lehké zbraně, raketomety a minomety.

Američané do operace, která začala 30. srpna, nasadili tisíc vojáků a 98 vrtulníků. Stroje prohledávaly severozápad Iráku. Cílem akce bylo podle Abbottové zmařit teroristické operace.

Američané stále aktivně pátrají po stoupencích bývalé vlády. Za uplynulých 24 hodin provedli podle podplukovníka Billa MacDonalda přes 231 zátahů a pět náletů. Na více než 40 akcích se podíleli Iráčané.

Bylo přitom zatčeno 23 lidí, z nichž někteří vyráběli nálože a další odstřelovali americké jednotky.

O bezpečnosti v Iráku chce jednat americký ministr obrany Donald Rumsfeld, který přicestoval do Bagdádu. Při zahájení návštěvy řekl, že USA nepočítají s posílením vlastních jednotek, ale s rychlým budováním iráckých bezpečnostních sil.

Vyjádřil také naději, že rezoluce, kterou USA nyní prosazují v Radě bezpečnosti OSN, přesvědčí další země zapojit se v obnově Iráku.

Podle Rumsfelda chybí americké armádě spolehlivé informace o stoupencích bývalé vlády a o extremistech, kteří do Iráku přicházejí ze zahraničí.

,

Video