Thomas Beatie ve 22. týdnu těhotenství

Thomas Beatie ve 22. týdnu těhotenství | foto: Profimedia.cz

Američan, který podstoupil částečnou změnu pohlaví, otěhotněl

  • 60
Transsexuální muž z amerického státu Oregon je těhotný. Nastávající otec, který přišel na svět jako žena a později se podrobil částečné změně pohlaví, je v pátém měsíci. Komentuje to tím, že je štěstím bez sebe.

"Jaké to je být muž a být těhotný? Neuvěřitelné," popsal Thomas Beatie své pocity v americkém magazínu The Advocat.

Beatie, kterému k těhotenství dopomohlo umělé oplodnění, žije s manželkou Nancy. "Já budu otcem své dcery, Nancy matkou. Taková normální rodina," říká.

Beatie si před několika lety nechal odstranit prsa a podstoupil terapii s mužským pohlavním hormonem testosteronem. Nenechal si ovšem vzít vaječníky ani dělohu.

Před zákonem je prý nyní mužem, tvrdí těhotný Američan. "Odhlédneme-li od toho, že ve mně roste nový život, se mi daří dobře a jsem přesvědčen o tom, že jsem muž," konstatoval. 

Pro "mužské těhotenství" se prý pár rozhodl poté, co vyšlo najevo, že jeho manželka Nancy nemůže otěhotnět.

Před dvaceti lety totiž podstoupila hysterektomii (odstranění dělohy, případně i vaječníků a vejcovodů). Thomas proto vysadil testosteronovou terapii, aby mohl přijít do jiného stavu.

"Mé tělo se srovnalo během čtyř měsíců, nemusel jsem brát žádné ženské hormony či medikamenty, které upravují plodnost," podotkl Thomas.

Najít lékaře, který by je v jejich záměru podpořil, ale prý bylo obtížné. "Byli jsme diskriminováni a někteří odborníci se nám dokonce vysmívali," líčí.

Beatie magazínu rovněž svěřil, že je těhotný už podruhé. Poprvé prý čekal dokonce trojčata, po podle svých slov život ohrožující situaci o ně ale přišel. Tentokrát prý vše pokračuje bez komplikací. Dítě se má narodit v červenci.

,

Video