Samice slona afrického Zola

Samice slona afrického Zola | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Očekávané první slůně africké se ve zlínské zoo narodilo mrtvé

  • 8
Slonice Zola porodila ve zlínské zoo dlouho očekávané mládě, narodilo se ale mrtvé. Mělo jít o první slůně africké narozené v Česku. Samice je v pořádku.

„Porod proběhl v noci na neděli bez problémů, slůně se však narodilo mrtvé. U prvorodiček to bohužel není neobvyklý jev,“ uvedla zoo s tím, že mládě byla samička s porodní váhou 86 kg. Dvaadvacetiletá matka, slonice Zola, která mládě čekala díky umělému oplodnění, je v pořádku.

Trojici slonic, tehdy devítiletou Kali, osmiletou Zolu a sedmiletou Ulu, získala zlínská zoo v dubnu 2003 z jihoafrického Krugerova národního parku.

Původním záměrem byl pouze chov slonic, v roce 2014 ale Evropská asociace zoologických zahrad požádala o zapojení geneticky významných zlínských slonic do chovného programu.

Slonice Zola je historicky první samicí slona afrického v Česku, u níž odborníci provedli inseminaci, ostatní v tuzemsku narozená slůňata jsou potomky slona indického. Zola podstoupila inseminaci v září roku 2016 a proces byl hned napoprvé úspěšný (o inseminaci jsme psali zde). Od té doby se uskutečnily už dva pokusy u slonice Kaly, zatím ale bez výsledku.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. V ČR chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.