K zemi šla nakonec jedna borovice a dvě lípy, jež byly staré přibližně pětačtyřicet let | foto: Světlana Holešovská

Lidé chtěli stromy zachránit, Zlín některé z nich přesto pokácel

  • 6
Obyvatelé Družstevní ulice na zlínském sídlišti Jižní Svahy částečně prohráli boj s radnicí o tamních deset vzrostlých stromů, které se úřad rozhodl pokácet. Motorové pily nakonec zlikvidovaly jednu borovici a dvě lípy, jež byly staré přibližně pětačtyřicet let.

Podle města byly ve špatném stavu a šlo o bezpečnost lidí. Odpůrci kácení tvrdí, že alespoň dvě lípy byly vitální a zdravé.

„Názory veřejnosti jsou pro odbor městské zeleně důležité, ne však rozhodující. Existují odborné postupy hodnocení dřevin, které odhalí vnější i skryté vady, a tím se odbor městské zeleně řídí,“ naznačil šéf odboru Ivo Divoký.

Podle něho místo pokácených stromů budou v Družstevní ulici vysázeny nové a další k zemi už nepůjdou. Alespoň prozatím.

„Stromy se budou vyhodnocovat a další kácení může být na podzim 2019 či v příštích letech,“ nastínil Divoký.

Kritici však s argumenty a přístupem radnice nesouhlasí. „Lidé, kteří by měli stromy ošetřovat a starat se o jejich údržbu, ochranu a záchranu, se k nim chovají jako inkvizitoři a kati,“ reagovala emotivně Světlana Holešovská.

Na záchranu deseti stromů zorganizovala petici, pod niž se podepsalo 500 lidí.

„Bohužel dvě zcela zdravé lípy mohly a měly být ošetřeny,“ je přesvědčena Holešovská. Upozorňuje i na to, že stromy už nebyly v období vegetačního klidu.

Radnice i odpůrci argumentovali vlastním posudkem

Radnice vycházela z posudku, podle něhož mělo jít k zemi deset stromů, protože jejich kmeny či kořeny byly zasaženy infekcí, případně měly dřeviny špatné postavení kosterních větví.

Odpůrci kácení si objednali posudek u Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, ten situaci zhodnotil opačně.

„Všechny hodnocené dřeviny je možno ošetřit tak, aby mohly i nadále plnit bezpečně veškeré své funkce,“ napsal Petr Šurbek z agentury. Doporučil redukční řezy nebo svázání větví.

Radnice si potom pořídila další posudek, který mluvil o pokácení tří stromů. Tímto výsledkem prozatím skončil spor, jenž se táhne několik let.

V roce 2017 povolení ke kácení kvůli formálním pochybením zrušil zlínský krajský úřad. Odbor městské zeleně si zajistil nové rozhodnutí.

Na sídlišti Jižní Svahy roste v současné době 4810 stromů a do konce března tam radnice v různých lokalitách pokácí dalších 25 stromů. „Důvodem je jejich špatný zdravotní stav a snížená provozní bezpečnost,“ řekl Divoký.

Magistrát kácí stromy častěji poté, co v roce 2009 spadl v centru Zlína vzrostlý pajasan a zabil dvě děti a další lidi zranil. Říká ale, že současně vysazuje více nových stromů.