(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Leila Hamdanová pro iDNES.cz

Podvodník s firmou na Seychelách připravil důvěřivé lidi o 125 milionů

  • 7
Muže z Pardubicka obvinili zlínští kriminalisté z podvodů za 125 milionů korun. Důvěřivým lidem pachatel sliboval zhodnocení peněz, to se ale nestalo a většina lidí o své peníze přišla.

„Pětačtyřicetiletý muž prostřednictvím společnosti založené a sídlící na Seychelách nabízel investiční služby, i když si byl vědom, že k tomu nemá oprávnění,“ uvedl vrchní inspektor krajského ředitelství policie ve Zlíně Petr Jaroš.

Případ šetřili s ohledem na to, že první trestní oznámení padla právě ve Zlínském kraji.

Podvody měly jednoduchý a tisíckrát vyzkoušený mechanismus. Lidé posílali peníze ke zhodnocení. Pachatel ale částky nezhodnotil.

„Některým klientům pak finanční prostředky vrátil, to ale fungovalo jen dokud přicházely vklady nových investorů,“ popsal Jaroš.

Jakmile přestali přicházet noví zájemci, systém se zadrhl. Aby tento okamžik oddálil co možná nejvíc, využíval podvodník také externí finanční poradce.

Jejich prostřednictvím vyhledával a oslovoval náhodné klienty, aby je pod záminkou výhodného zhodnocení peněz přesvědčil k jejich převodu.

V období nejméně od roku 2010 do konce roku 2013 získal muž asi dvě stovky klientů. Obviněnému hrozí vzhledem k výši škody, která činí 125 milionů korun, až deset let vězení.