Hvězdou festivalu je herečka Slovenského národného divadla v Bratislavě Táňa Pauhofová.

Hvězdou festivalu je herečka Slovenského národného divadla v Bratislavě Táňa Pauhofová. | foto: Profimedia.cz

Divadelní festival Setkání Stretnutie zvedá oponu, hvězdou bude Pauhofová

  • 0
Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie, který dnes začíná českou premiérou romantického dramatu Pýcha a předsudek v podání domácího Městského divadla, slibuje po roční pauze šest dnů výjimečných zážitků.

Letošní konfrontace české a slovenské tvorby je už 25. v pořadí a tentokrát se jí zúčastní dvanáct divadel, sedm na domácí a pět na straně hostů.

Hvězdou festivalu bude herečka Slovenského národného divadla v Bratislavě Táňa Pauhofová. V pondělí vystoupí ve Studiu Z v hudebním večeru s poezií Elisabeth Wittgruberové Korene.

„Pandemie koronaviru je pryč, můžeme znovu začít,“ uvedl ředitel zlínské scény Petr Michálek. „Doufáme, že teď už budou pro diváky jen stále lepší podmínky.“

Letošní festival výrazně ovlivní tvůrci, které inspirovaly osudy známých osobností. Podle dramaturga festivalu Vladimíra Fekara jde o jeden z trendů současné inscenační tvorby.

„V případě her inspirovaných historickými fakty jde o jakousi linii letošního festivalu, drží se jí také pražské Švandovo divadlo. V sobotu uvede na Malé scéně hru Hady, kosti, kůže, která nahlíží na legendy české kultury,“ přiblížil Fekar.

Slovenský herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška, jenž dlouhodobě působí v Česku, se při tvorbě dokumentární fikce Špinarka inspiroval životem zpěvačky Věry Špinarové. Hru v Dianiškově režii uvede ostravské Divadlo Petra Bezruče.

Stejný režisér je podepsán rovněž pod inscenací 294 statečných, jež mapuje osudy skutečných hrdinů válečné operace Anthropoid. Dianiška, jenž nastudoval příběh s herci pražského Divadla pod Palmovkou, získal za tuto inscenaci Cenu divadelní kritiky 2020.

K jednomu z vrcholů festivalu by mělo patřit sobotní představení Národního divadla v Brně, kde režisér Martin Glaser zpracoval do divadelní podoby knižní bestseller Aleny Mornštajnové Hana.

Ze Slovenska přijede Komorné divadlo Martin, Prešovské národné divadlo nebo Divadlo Jozefa Gregora Tajovského ze Zvolena. „Tvorba zvolenské regionální scény přesně zapadá do současného dramaturgického záměru zlínského divadla. Inscenace Čepiec přenáší na jeviště regionální tematiku, která je nám velmi blízká,“ poznamenal Fekar.

Festival ocení in memoriam Milana Lasicu

Co se týče předprodeje vstupenek, zájem diváků o všechna představení je solidní. Zahajovací představení zlínské scény Pýcha a předsudek už je vyprodané, stejně jako Hana a Korene. Zvýšený zájem je také o hru Špinarka. Navzdory příznivé epidemické situaci se návštěvníci v hledišti neobejdou bez respirátorů, kontrolám bezinfekčnosti se nevyhne nikdo. 

„Je třeba se připravit, při vstupu budeme vyžadovat maximálně týden starý negativní PCR test, nejdéle 72 hodin starý certifikovaný antigenní test nebo doklad o provedeném očkování na covid-19,“ upozornila mluvčí divadla Veronika Jurčová. Divadlo umožní rovněž provedení antigenního testu neotevřenou samotestovací sadou, kterou si divák sám přinese.

Divadelní přehlídku zakončí ve středu 8. září koncert Petera Lipy věnovaný někdejšímu patronovi festivalu Milanu Lasicovi. V rámci večerního koncertu Lipa zpívá Lasicu se v divadelním klubu Dílna uskuteční rovnou dvě slavnosti.

„Festivalovou cenu Martina Porubjaka získá za celoživotní mistrovství a přínos československému divadlu in memoriam Milan Lasica, cenu převezme osobně jeho dcera Hana,“ prozradil ředitel zlínského divadla Petr Michálek. Mimořádnou cenu ředitele získá scénograf Jaroslav Čermák starší.