Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další budova u radnice bude muset k zemi. Trhliny ve stěnách se zvětšily

  8:55
Budovy, které navazují na centrální objekt zlínské radnice, nebyly zřejmě postaveny příliš dobře a čeká je demolice. Už dříve vedení města rozhodlo, že bude odstraněn objekt číslo popisné 10, který k radnici přiléhá od náměstí Míru. Nově se musí zbourat také dům číslo 15 ze strany od Bartošovy ulice.
Budova číslo popisné 15, která přiléhá ke zlínské radnici, bude muset jít k...

Budova číslo popisné 15, která přiléhá ke zlínské radnici, bude muset jít k zemi. Vyplývá to z posouzení statika. (leden 2024) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Vyplynulo to z posouzení statika. Radní aktuálně schválili vyčlenění peněz na dokumentaci pro demolici této stavby.

„Budovu číslo 15 jsme sledovali už dříve a nebyla v dobrém stavu, který se navíc stále zhoršoval. Z pravidelného dohledu statika vzešla nová informace o tom, že se stav budovy zhoršil natolik, že bude muset jít k zemi,“ přiblížil náměstek primátora Pavel Brada, který má majetek města v kompetenci. „Dali jsme výpovědi nájemcům, protože jsme nechtěli, aby se tam stala nějaká nehoda. Ale budova není ve stavu, že bychom ji museli staticky zajišťovat,“ doplnil.

V přízemí objektu je ještě do konce února cestovní kancelář, sídlí tam také hudebniny. V horní části jsou kanceláře. Magistrát do dubna přestěhuje úředníky jinam.

Budova vznikla ve druhé polovině 20. let minulého století o něco později než radnice, kterou navrhl architekt František Lýdie Gahura. Radnice už poslala záměr na její odstranění památkářům, protože stojí v památkové zóně.

„Návrh jsme akceptovali na základě doloženého nevyhovujícího technického stavu,“ zmínila mluvčí Národního památkového ústavu v Kroměříži Petra Zelinková.

Chráněná budova vedle zlínské radnice půjde k zemi, nahradí ji nová

Budova číslo 10 byla už v havarijním technickém stavu a téměř osm let je vyklizená a zavřená. Musela se staticky zajistit. Památkáři požadovali, aby se z z ní zachovala alespoň původní sklepní část, která má podle nich historickou hodnotu a sahá až do 16. století. Jinak s demolicí za dodržení několika podmínek souhlasili. U budovy 15 takové historické pozůstatky zřejmě nejsou.

„V případě, že by se při odstraňování budovy objevily archeologické nálezy nebo historické konstrukce, jejich zachování by se řešilo na základě dokumentace a odborného vyhodnocení,“ nastínila Zelinková.

Statik klasifikoval stav budovy 15 jako blízký havarijnímu a nařídil každý týden kontroly správcem, jednou za tři měsíce statikem. Při obhlídce na konci loňského listopadu se ukázalo, že se trhliny ve stěnách prodlužují i rozšiřují. Vzhledem k tomu, že podle odborníků podstatnou část poškozených konstrukcí není možné adekvátně sanovat tak, aby mohly spolehlivě sloužit další roky, přistoupí se k demolici.

Termín demolice není jasný

Pokud se objekt číslo 15 odstraní, na jeho místě by měl vyrůst větší se čtyřmi nadzemními podlažími, přičemž ten současný má dvě s obyvatelným podkrovím. Návrh nové stavby byl součástí vítězné studie kanceláře Apropos Architects zaměřené primárně na zástavbu prostoru po budově číslo 10 a vzešel z architektonické soutěže radnice před dvěma lety. Už tehdy se výhledově počítalo s tím, že budova 15 půjde k zemi. Součástí návrhu je i nová prosklená budova ve dvoře radnice.

Po Velkém kinu zavře zlínský magistrát další budovu ve špatném stavu

„Dostavba bude citlivě dokomponovaná do tělesa radnice. Vítězná studie počítá s celým tímto komplexem s tím, že aktuálně se dostává číslo popisné 10 blíže ke stavebnímu povolení,“ přiblížil Brada. „Počítám, že letos nebo příští rok bychom povolení mohli mít a pak bychom práce zahájili.“

Záležet bude také na ekonomických možnostech města. Zatím tak není jisté, kdy přesně se objekt 15 odstraní a kdy vyroste nový. Podle Brady to souvisí právě s budovou číslo 10. Ještě ale nebyl stanoven časový harmonogram. Obě by však měly zůstat stát do doby, než se do nich radnice pustí. Možné je ale i to, že se práce budou týkat nejprve jen čísla 10, přičemž číslo 15 se i tak odstraní, aby byl lepší příjezd do dvora radnice pro stavební techniku.

Radnice bude mít novou fasádu

Radní na svém posledním zasedání odsouhlasili také výměnu fasády radnice směrem k náměstí Míru a Bartošově ulici. Zhruba polovinu staré a zvětralé omítky nahradí nová, udělá se i čerstvý barevný nátěr. Bude okrově béžový, tedy o něco světlejší než dnes. Podle Brady bude více odpovídat původní barvě i těm, které jsou navržené na sousedních objektech 10 a 15.

Na radnici se už dříve vyměňovala okna, takže se zapraví i poškození omítky.„Všechno se zacelí a upraví,“ uvedl Brada. „Radnice je symbolem města, takže je vhodné, aby byla v pořádku.“

Kvůli havarijnímu technickému stavu je už téměř osm let uzavřené památkově chráněné Velké kino, na jehož přestavbu radnice vybrala návrh z architektonické soutěže. Momentálně se pracuje na projektu. Jestli se do jeho opravy město pustí, bude záležet i na tom, jestli se mu podaří sehnat dotace.

Autor:
  • Nejčtenější

Obce se zlobí na ekology, na hotovou dálnici auta hned tak nevyjedou

24. května 2024  13:01

Představitelé měst podél dálnice D49 pravděpodobné zastavení prací na důležité cestě nechápou....

Povalí zábrany a jedou. Kvůli neukázněným lidem zmizí kus cyklostezky u Moravy

30. května 2024  14:40

Rozebrat část oblíbené cyklostezky se rozhodli stavbaři u Napajedel na Zlínsku. Trasa cyklistické...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidič se řítil po dálnici rychlostí 226 km/h, bez papírů může být i rok a půl

27. května 2024  15:13

Rychlostní 226 kilometrů v hodině se po dálnici D55 u Tlumačova na Zlínsku řítil řidič audi....

Obrat. Zlín couvl a po odporu obyvatel chce snížit daň z nemovitosti

23. května 2024  17:24

Vedení Zlína chce snížit daň o 16 procent. Lidé zaplatí méně o několik set i pár tisíc korun. Změna...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Otrava cuketou z Česka zaujala v zahraničí. Taky jsme ji asi měli, řekli lékaři

23. května 2024  15:04

Zlínská lékařka uspěla na celosvětovém kurzu internistů v polském Krakově. Za přednášku o mimořádně...

Drnovice nevyšly. Vyškov by se pro první ligu stěhoval na pražský Ďolíček

30. května 2024  19:29

Vyškovští fotbalisté by v případě postupu do první fotbalové ligy hráli domácí zápasy na stadionu...

Povalí zábrany a jedou. Kvůli neukázněným lidem zmizí kus cyklostezky u Moravy

30. května 2024  14:40

Rozebrat část oblíbené cyklostezky se rozhodli stavbaři u Napajedel na Zlínsku. Trasa cyklistické...

Šofér za hodinu vypil deset piv, kličkující dodávku zastavil policista v civilu

30. května 2024

Jen díky náhodě neskončila tragicky pondělní nebezpečná jízda silně opilého řidiče dodávky v...

Policie vypátrala třináctiletou dívku z Kroměříže, je v pořádku

29. května 2024  14:28,  aktualizováno  30.5 7:43

Policisté vypátrali třináctiletou dívku z Kroměříže, kterou pohřešovala od neděle její rodina....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...