Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Židé z Brodu našli smrt v Osvětimi. Z transportů se vrátilo jen pár přeživších

  9:19
Před 81 lety odjelo z nádraží v Uherském Brodě do nacistických vyhlazovacích táborů 500 místních Židů a přes 2 300 z dalších regionů. Zmizelo tak jedno z největších ghett na Moravě. Z posledních devíti dnů židovských obyvatel zbyly pouhé čtyři fotografie, které tajně pořídil místní milovník historie a učitel Vilibald Růžička.
Odchod deportovaných Židů na uherskobrodské vlakové nádraží. Dne 27. ledna 1943...

Odchod deportovaných Židů na uherskobrodské vlakové nádraží. Dne 27. ledna 1943 jsou Židé, již označení evidenčními čísly, odváděni pod dohledem ozbrojených příslušníků německého četnictva z gymnázia na nedaleké vlakové nádraží. Zde nastupují do osobního vlaku, který je za doprovodu německé Schutzpolizei dopravil do terezínského ghetta. Fotografii pořídil Vilibald Růžička. | foto: Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě

Z vlakového nádraží tehdy nacisté vypravili tři transportní vlaky. Do terezínského ghetta a poté do vyhlazovacího tábora v Osvětimi jimi odjelo 2 838 mužů, žen a dětí.

Uherský Brod přitom byl domovem židovského obyvatelstva dlouhá staletí. Prvních pět rodin se zde objevilo už v 15. století, patřily jim domy v dnešní ulici Bří Lužů. Ve městě stála také synagoga a židovský hřbitov. V 17. století se komunita rozšířila a Židé vlastnili 38 domů. Tehdy byl pro ně podle císařského nařízení vymezený katastr, později známý jako židovské město. V 18. století pak přibyla nová synagoga ve středu ghetta a nová škola.

„V 19. století zažila zdejší židovská obec čítající 1 068 obyvatel nejzásadnější změny. Jejich důvodem bylo dění roku 1848, které vzápětí umožnilo židovskému obyvatelstvu volnější pohyb a zrušení přísně vyhrazeného prostoru,“ uvedl správce historického archivu uherskobrodského Muzea Jana Amose Komenského Radek Tomeček.

„To s sebou přineslo na jedné straně jejich značný odliv zejména do velkých měst, jako bylo Brno nebo Vídeň, na straně druhé pak také příliv židovských podnikatelů do křesťanského zbytku města,“ dodal.

Herta, Kateřina, Eva. Spolužačky pamětnice před 70 lety zmizely v plynu

Židovské město tvořily bloky domů kolem hlavních ulic. Dnes jsou známé jako Tkalcovská, Primátora Hájka, Jirchářská, U Špitálu nebo U Fortny. Kromě víc než stovky domů zde ještě na přelomu 19. a 20. století byla židovská škola, rituální lázeň, ortodoxní modlitebna, rabinát, náboženská studovna, rituální porážka, chudobinec či výrobna macesů, tedy tradičních chlebových placek na svátek Pesach.

Díky pozdějšímu uvolnění poměrů mohli Židé vlastnit půdu, podnikat a neomezeně se pohybovat. Stěhování z Uherského Brodu do větších měst pokračovalo, na začátku 20. století už zde bydlelo jen 825 lidí a o třicet let později pouze necelá pětistovka.

Tři tisíce lidí v ghettu

Právě v tomto počtu zastihla židovské obyvatelstvo nacistická perzekuce. Od roku 1939 se nařízení stupňovala a postupně přicházeli o práci či možnost volného pohybu. Nesměli chodit na veřejná prostranství, používat telefon, chodit do knihoven, vycházet po setmění a nakupovat mohli jen ve vyhrazených obchodech. „Proto jsem mívala nejvíce knížek z knihovny, protože jsem je nosila i do židovských rodin,“ líčila před lety uherskobrodská disidentka Anna Honová.

Z Uherského Brodu byly koncem ledna 1943 vypraveny krátce po sobě tři transporty. První s označením Cn odjel 23. ledna 1943 a zahrnoval tisíc lidí z obcí Kyjov, Uherský Ostroh, Zlín, Napajedla, Holešov, Veselí nad Moravou, Vracov, Vizovice, Malenovice, Jarošov, Zlechov a Kunovice.

Druhým, stejně velkým transportem s označením Co a vypraveným 27. ledna 1943 byli deportováni obyvatelé Strážnice, Hodonína, Podivína, Brumova a částečně Uherského Brodu.

Třetí transport, označený Cp, byl vypraven 31. ledna 1943 a zahrnoval obyvatele Uherského Brodu a jeho nejbližšího okolí v počtu 838 lidí. Po příjezdu do terezínského ghetta byla většina lidí z těchto tří transportů ihned zařazena do velkého transportu Cu, čítajícího kolem dvou tisíc lidí.

Židé strávili noc v terezínských kasárnách a ráno 1. února 1943 šli pěšky do tři kilometry vzdálených Bohušovic nad Ohří, kde nastoupili do osobního vlaku mířícího do osvětimského vyhlazovacího tábora. Předpokládá se, že značná část takto deportovaných zemřela vzápětí po příjezdu v osvětimských plynových komorách 1. února 1943.

Byla tehdy mladá, některé dívky z židovského ghetta byly dříve její spolužačky. I ona nakupovala mléko od chovatelů a nosila je sousedům nebo chodila doučovat své židovské kamarádky. „Nesmělo se to, ale naštěstí se to podařilo udržet v tajnosti,“ zdůraznila Honová, která zemřela před pěti lety.

Brodská synagoga byla v roce 1941 vypálena a do ghetta se nuceně začali stěhovat Židé z Luhačovic a Uherského Hradiště. Počet lidí tady narostl téměř na dvojnásobek. Na základě rozhodnutí městské rady se někteří zařadili do pracovní skupiny, která pod dohledem odstraňovala protiněmecky zaměřené nápisy, dělali zemědělské práce, pracovali na silnicích, kanalizaci nebo na stavbách.

„Drama zde koncentrovaných Židů začalo postupně vrcholit. V lednu 1943 byl Uherský Brod určený jako shromaždiště politických okresů Uherský Brod, Uherské Hradiště, Kyjov, Hodonín a Vsetín,“ popsal Tomeček. Německá policie sem soustředila i obyvatele z okresů Zlín, Veselí nad Moravou a Hodonín. V ghettu se tak najednou ocitlo 2 838 lidí. „Němci si vytipovali šest míst na Moravě, kam Židy soustředili,“ upřesnil Jaroslav Kanovský z Židovské obce v Brně.

Po několika dnech je nacisté začali odvádět do budovy gymnázia, kam si s sebou mohli vzít jen padesátikilogramové zavazadlo. Tehdy už byly také jasné termíny odjezdu tří transportních vlaků z místního nádraží.

První odjel v sobotu 23. ledna, druhý ve středu 27. ledna a poslední v neděli 31. ledna. Do prvních dvou nastoupilo po tisícovce lidí, do posledního 838 většinou místních Židů. „Po vypravení všech tří transportů zůstaly z židovského obyvatelstva ve městě pouze předseda židovské náboženské obce Otto Steiner s několika úředníky, kteří do dubna 1944 prováděli majetkovou likvidaci židovské obce. Poté byli ale i oni deportováni do terezínského ghetta,“ konstatoval Tomeček. „Po skončení druhé světové války se z původních obyvatel vrátil jen nepatrný počet. I ti nakonec do konce čtyřicátých let opustili Československo,“ doplnil.

Do prázdných domů se nastěhovaly ženy německých vojáků. Ve městě tak po pěti staletích zaniklo jedno z největších židovských ghett na Moravě. Místní židovskou čtvrť, známou jako „Židovna“, dnes připomíná už jen pamětní deska na jedné z budov.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Kraj plánuje historickou dotaci. Univerzitě dá 200 milionů na novou budovu

29. dubna 2024  7:46

Historicky první dotaci plánuje Zlínský kraj poslat Univerzitě Tomáše Bati. Záměr budou dnes...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Bylo to málo, někteří hráči nejdou přes hranu, láteřil zlínský kouč

28. dubna 2024  19:11

Všechno jim hrálo do karet. České Budějovice doma ztratily, Pardubice vyšly naprázdno. Stačilo před...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...