ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MAFRA

Zastupitelé jednají z kanceláří i z domova, někde hledají větší prostory

  • 0
Zastupitelé v řadě měst jednají v současné nezvyklé době na dálku – formou videokonference. Řeší tak situaci, kdy by se neměli kvůli nouzovému stavu scházet. Umožňují přitom i zapojení veřejnosti.

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek vedl před pár dny zasedání neobvykle od stolu ve své kanceláři. Mimo jiné seznámil zastupitele s rozhodnutím rady o odkladu nájemného živnostníkům v městských prostorách za duben a březen o tři měsíce.

„Následné prominutí nájemného, popřípadě jeho snížení, budeme řešit po skončení opatření nařízených vládou individuálně,“ zmínil Stržínek.

I kvůli živnostníkům budou ve čtvrtek od 16 hodin jednat formou videokonference kroměřížští zastupitelé.

„Navrhujeme schválení částky tři miliony korun, kterou chceme podpořit podnikatele působící v Kroměříži, jichž se dotkla opatření přijatá kvůli šíření pandemie koronaviru,“ nastínil starosta Jaroslav Němec.

Aby bylo zasedání veřejné, bude odkaz na jeho sledování na YouTube i na webových stránkách města.

V zasedací místnosti radnice také bude připravené zařízení pro zájemce, již by se chtěli zapojit do diskuse. Musejí dodržovat bezpečnostní opatření: rozestupy dva metry a mít roušku.

Videokonference zvažují i ve Vsetíně, kde odložili zasedání z konce dubna na 6. května.

„Jsme připraveni svolat klasické zastupitelstvo za dodržení hygienických opatření i připravit online zasedání,“ řekl starosta Jiří Růžička.

Podle usnesení vlády mohou města svolat zasedání zastupitelstva, ale musejí dodržovat bezpečnostní opatření, především rozestupy.

V Uherském Hradišti také zvažovali videokonferenci, ale nakonec zasedání odloží z konce dubna na 18. května a bude se konat v Redutě či Klubu kultury.

„Musíme to ještě propočítat, abychom dodrželi bezpečnostní parametry,“ nastínil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Zastupitelé budou schvalovat dotační program pro živnostníky, v němž budou čtyři miliony korun.

Ve Zlíně se zasedání uskuteční v původním termínu 30. dubna, ale mimořádně v Kongresovém centru, kde bude možné dodržet především rozestupy dva metry. Zlínský kraj zasedání odložil z dubna na květen, místo zatím řeší.