ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

V Holešově chystají důležitý rondel, uleví dopravě z průmyslové zóny

  • 0
Křižovatka ve tvaru písmene T u bývalého cukrovaru ve Všetulích je jedním z dopravně nejproblematičtějších míst v Holešově. Trápí řidiče už dlouhé roky. Problém mají především ti, kteří vjíždějí směrem od Zahnašovic a průmyslové zóny na hlavní silnici, která vede z Holešova směrem na Hulín.

„Projet tudy ve špičce chce hodně trpělivosti a pevné nervy, auta se často štosují až k nedalekému železničnímu přejezdu,“ popsal šofér Petr Ptáček.

Radnice o situaci ví. Před dvěma lety tu vznikl nový odbočovací pruh pro řidiče, kteří jedou z centra města, a dlouhodobě se tu připravuje přestavba na okružní křižovatku. Vznik rondelu nyní konečně dostal reálné obrysy.

„Podařilo se nám dokončit výkupy pozemků, které byly k přestavbě nutné,“ hlásil holešovský starosta Rudolf Seifert (TOP 09).

Podle něj už je jednoznačně stanoveno, že na místě kruhový objezd vznikne a město nyní bude jednat s Ředitelstvím silnic Zlínského kraje (ŘSZK) o dalším postupu. Podle Seiferta by mělo být nositelem stavby město s tím, že Zlínský kraj přispěje na výstavbu i výkup pozemků a město zaplatí chodníky a doprovodnou infrastrukturu. Termín stavby zatím není známý.

„Kruhový objezd, který vznikl před několika lety u gymnázia, vyšel zhruba na deset milionů. Obávám se, že ceny materiálu a prací jsou už někde jinde,“ podotkl starosta.

Stavbu podporuje i náměstek hejtmana pro dopravu a holešovský zastupitel Radek Doležel (ANO). Vedení města však zkritizoval za liknavost. „O výkupu pozemků se na zastupitelstvu rozhodlo už v loňském roce, mělo to být provedeno mnohem rychleji,“ řekl. „Samotná příprava takové stavby může zabrat i rok či dva, je to zbytečné zdržení.“

Situaci v inkriminovaném místě by měl zlepšit i nový úsek dálnice D49 z Hulína do Fryštáku, jehož stavba se na konci loňského roku po dlouhých letech konečně rozběhla. „I tak má ale kruhový objezd smysl,“ podotkl Doležel. „Především pro řidiče jedoucí ze Zahnašovic a Ludslavic nebo z průmyslové zóny, která se konečně začíná plnit.“